Brug Fort De Roovere

Voor de West-Brabantse Waterlinie is Accoya hout gebruikt voor een nieuw gebouwde brug.

De West-Brabantse Waterlinie, gelegen in het zuidwesten van de provincie Noord-Brabant, is een Nederlandse verdedigingslinie die dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. In een onlangs afgerond restauratieproject is Accoyahout gekozen om een brug te bouwen die toegang biedt tot Fort de Roovere, het grootste door een gracht omgeven fort.

Het ontwerp van de brug helpt de integriteit van het Fort te bewaren zonder het indrukwekkende uitzicht op de locatie te hinderen.

Verzonken in het water
RO&AD (Ro Koster en Ad Kil) architecten hebben een praktisch onzichtbare brug gebouwd die verzonken is in het water en de helling die het Fort omringt, daarbij de oorspronkelijke linie volgend en de oude loopgraven imiterend.

De brug is vervaardigd uit Accoya houten damwanden aan beide zijden met daartussen een hardhouten dek en trap. De keuze viel op Accoyahout vanwege de langzame slijtage, dimensiestabiliteit en de duurzaamheidsvoordelen die het biedt en de brug is met een tong- en groefmethode geconstrueerd.

50 jaar garantie
"Het Accoya hout is uitstekend geschikt voor buitenschrijnwerk, dekwerk, bekleding, kanaalbekleding en bruggen omdat het de duurzaamheid en dimensiestabiliteit van de allerbeste tropische hardhoutsoorten ruimschoots overtreft, met een garantie van 50 jaar voor bovengrondse toepassingen en 25 jaar bij toepassingen in de grond" aldus Victor Vos, General Sales Manager Europa van Accsys Technologies.

"De uitzonderlijke eigenschappen maken van dit hout het ideale materiaal om aan alle belangrijke eisen in het restauratieproject te voldoen - recreatie, educatie en respect voor de natuur. Gewonnen uit verantwoord beheerde bossen met certificering van zowel FSC als PEFC en bovendien op natuurlijke wijze te recyclen helpt dit hout om een milieuvriendelijke maar toch "avant-garde" structuur neer te zetten die prachtig in de natuurlijke omgeving opgaat".

BNA
De brug werd geopend op 11 november 2010 en het project is onlangs beloond met de prestigieuze BNA (Bond van Nederlandse Architecten) architectuurprijs Gebouw van het Jaar 2011 - regio Zuid.

Dankzij het succes van de brug bekijken de architecten momenteel de mogelijkheid om Accoya hout te gebruiken voor een 25 meter hoge uitkijktoren, die in hetzelfde gebied gebouwd zou moeten worden.

Deel dit artikel

permalink