Draagvlak basis voor sociale duurzaamheid

Grontmij stelt de gebruiker centraal in het proces met als voorbeeld de Gemeente Wierden.

Bij het streven naar duurzame ruimtelijke ontwikkelingen, is het noodzakelijk kritisch te kijken naar fysiekruimtelijke aspecten. Het voldoen aan de wensen van de toekomstige gebruiker(s) is echter van minstens even groot belang, want hiermee ontstaat de basis voor sociale duurzaamheid.

Eerst luisteren...
Professionals zijn gewend eerst zelf met een inhoudelijk plan te komen daarna pas vragen zij om de mening van de toekomstige gebruiker(s). Grontmij draait dit traditionele planvormingsproces om. Het is juist de kunst om als bestuurder, ambtenaar of adviseur vooral eerst te luisteren naar de wensen van toekomstige gebruikers.

Grontmij heeft deze aanpak al vaak toegepast, onder andere bij het opstellen van dorpontwikkelingsplannen en het ontwikkelen van multifunctionele voorzieningen.

Lossere teugels
Gemeente Wierden is een voorbeeld van een gemeente die het gedurfd heeft de teugels losser te laten en bewoners meer ruimte te geven voor hun ideeën. Dat deze aanpak werkt, bewijzen onderstaande reacties.

De heer Schoot Uiterkamp, voorzitter van Plaatselijk Belang Hoge Hexel is tevreden over het dorpsplan Hoge Hexel en de wijze waarop dit tot stand is gekomen: "Het dorpsplan heeft tot een versnellingsslag geleid om onze ideeën van de grond te krijgen. Ook zijn er tijdens het proces om tot het dorpsplan te komen veel nieuwe ideeën ontstaan. Hiervan is inmiddels al een aantal daadwerkelijk in uitvoering gebracht. Een greep uit de projecten die in uitvoering zijn: sportveld geschikt maken voor breder gebruik, organisatie van activiteiten voor jong en oud en een verhalenroute."

Ook de gemeente Wierden is tevreden. Wethouder Broeze: "Het geeft ons informatie over wat bewoners zelf graag willen. In deze tijd, waarin de overheid moet bezuinigingen is misschien niet altijd direct overal geld voor, maar ook op een andere manier kunnen we iets betekenen bij de realisatie van de projecten in de dorpsplannen: naast het beschikbaar gestelde geldbedrag, levert de gemeente bijdragen in de vorm van het kosteloos betrekken van initiatieven binnen bestemmingsplanprocedures, het wijzen op subsidiemogelijkheden en het leggen van contacten met de juiste organisaties."

Gemeentelijk projectleider, de heer Van Vree. "De rapporten van de dorpsplannen zien wij als nevendoel. Hoofddoel vormt het bij elkaar brengen van mensen en organisaties. Het bevorderen van de sociale cohesie. Aan het begin van een traject zijn bewoners vaak nog wat afwachtend, maar op het moment dat het dorpsplan gereed is, zie je dat bewoners enthousiast aan de slag gaan met de projectideeën. Er worden groepjes gevormd, die actief projecten oppakken en de gemeente benaderen om mee te denken."

Gewijzigde rolverdeling succesvol
Volgens adviseur ruimtelijke ontwikkeling Esther von Wersch, die vanuit Grontmij de aanpak voor de dorpontwikkelingsplannen mee heeft ontwikkeld, ligt het succes van deze plannen in de gewijzigde rolverdeling tussen professionals en belanghebbenden.

Het beste is belanghebbenden zo vroeg mogelijk bij ontwikkelingen te betrekken en bij voorkeur in hun eigen vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld in hun eigen huiskamer of tijdens een veldbezoek. Juist dan komen de ideeën van bewoners op tafel en kunnen deze optimaal tot hun recht komen in een plan. Zo creëer je draagvlak, de basis voor sociale duurzaamheid.

Foto's
1 Wierden
2 Bijeenkomst van belanghebbenden in Wierden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.