'Deel bruggen en viaducten onveilig'

De veiligheid van een op de vijf bruggen en viaducten is onder de maat.

Die bruggen en viaducten hebben last van onder meer scheurvorming, verroeste wapening en houtrot in de palen. Vaak is onbekend hoe lang een brug nog mee kan, omdat oorspronkelijke constructietekeningen regelmatig zoek blijken. Dat schrijft De Pers maandag.

Naar schatting kleven aan 8000 van de 40.000 bruggen en viaducten in Nederland veiligheidsrisico's, aldus de krant. Die deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het resultaat was een namenlijst van 65 gemeentes die een onvoldoende scoren op de veiligheid, en vijf onderzoeksrapporten, gemaakt voor de VROM-inspectie. Van de vijf gecheckte bruggen bleken er drie onvoldoende veilig voor vrachtverkeer. Een ervan moest zelfs acuut worden gesloten.

In 2009 publiceerde VROM al een onderzoek waaruit bleek dat controle en onderhoud van de duizenden bruggen en viaducten rammelen. Veel gemeentes controleerden de bouwkundige staat van bruggen en viaducten niet regelmatig. Het bleef vaak bij een controle met het blote oog, concludeerde de inspectie toen.

Broin: De Pers

Deel dit artikel

permalink