Zomercolumn: Meta Herman de Groot

Meta Herman de Groot van Herman De Groot Ingenieurs kijkt met een kritische blik naar het begrip duurzaamheid.

EEN GEVREESD BEGRIP

We mogen trots zijn op de wijze waarop we duurzaamheid implementeren binnen de bouwwereld. Het zou alleen allang een gegeven moeten zijn. Een gegeven om te gebruiken en vooral om door de jaren heen steeds te verbeteren.  De tijd dat we duurzaamheid als uithangbord op onze borst hangen  om te laten zien hoe goed we wel niet zijn, is als je het mij vraagt, definitief voorbij.

Hakken in het zand
Hoe komt het, dat elke keer wanneer ik in gesprek  ben met een opdrachtgever, een collega uit de branche (ingenieurs),  een detacheringsbureau, of dat ik op een openingsborrel van een architectenbureau of informeel feestje ben, het woord 'duurzaamheid' een gevreesd begrip geworden is?

Dat de hakken in het zand staan  voor het gesprek een aanvang heeft genomen? Wanneer het woord 'Duurzaam' op mijn lippen staat wordt er met een behoorlijk scheef oog naar me gekeken. Ik kan de scheefkijkende geen ongelijk geven want er is nogal gemorst met het woord 'duurzaamheid'.  Het is een container begrip geworden en we weten niet meer zo goed wat we er mee aan moeten. Het is passé om lekker ongedwongen over duurzaamheid te babbelen.

Gekscherend roep ik wel eens dat het tijd wordt voor een synoniem om  het spanningsveld op te heffen.  Maar binnen de kortste keren zal ook het nieuwe woord het moeilijk krijgen, als we er niet met de juiste zorg mee omgaan.

Groene broek
Het ligt niet aan het woordje 'duurzaamheid' zelf maar de manier waarop we er de afgelopen jaren mee om zijn gesprongen. Het wordt tijd dat we met zijn allen de groene broek aantrekken die ons werkelijk past en niet eentje die van onze konten afzakt doordat  de zakken volgestopt zijn met  loze kreten en meetmethodes die niet met elkaar te verenigen zijn.

Duurzaamheid volgens de Dikke van Dalen;  'Geschikt/bestemd om lang te bestaan, bestendig.' Duurzaamheid gaat om continuïteit en dus niet om prestaties maar om ontwikkeling van het geen er al is. Laten we ophouden te roepen dat we zo lekker innovatief bezig zijn met duurzaamheid want er is niets vernieuwends aan. Gelukkig hoeven we het wiel niet meer opnieuw uit te vinden, we kunnen het wiel alleen maar beter laten draaien. Heerlijk toch?!

Laten we ervoor zorgen dat Duurzaamheid weer het gezicht krijgt van wat het werkelijk inhoudt. Iets dat duurt zonder dat het gevreesd hoeft te worden.

Meta Herman de Groot
PR Marketing & Communicatie bij Herman De Groot Ingenieurs


Oproep
Ook een zomercolumn schrijven? Stuur een mail naar g.vos@duurzaamgebouwd.nl

Deel dit artikel

permalink