UNETO-VNI nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Duurzaam Gebouwd is verheugd om UNETO VNI als partner te mogen verwelkomen. Een interview met Dick Reijman, woordvoerder van UNETO VNI.

Wat doet UNETO-VNI?
"UNETO-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel en één van de grootste brancheorganisaties van ons land. De vereniging behartigt de belangen van de aangesloten leden op de beleidsterreinen techniek, sociaal juridisch, onderwijs, kwaliteit, ICT en economisch bij de lokale en nationale overheid, richting andere brancheorganisaties en partijen in de bouwkolom en in Europees verband."

Leden kunnen bij de vereniging terecht met vragen op genoemde beleidsterreinen, vertelt Reijman. "Daarnaast organiseren we de netwerkfunctie: leden van UNETO-VNI treffen elkaar tijdens o.a. ledenvergaderingen en themadagen."

Hebben installateurs moeite om zich aan te passen aan duurzaamheid?
"
Zoals bij elke verandering in de markt zijn er koplopers en ondernemers die de kat uit de boom kijken. Dat geldt ook voor duurzame energieopwekking en het veranderingsproces dat hiermee samenhangt. Oorzaak hiervan is ook dat de markt toch minder snel 'los komt' dan wij in eerste instantie hadden verwacht."

Reijman ziet echter langzamerhand wel een kentering ontstaan. "Steeds meer installateurs bouwen kennis op van duurzame energietechnieken en bewijzen in de markt dat zij hiermee nu al succesvol kunnen zijn. Dat geldt zowel in de consumenten- als in de zakelijke markt. UNETO-VNI is ervan overtuigd dat 'duurzaam' de driver is voor de ontwikkelingen in de branche voor de komende jaren."

Hoe houdt UNETO VNI zich hiermee bezig?
"Wij lobbyen bij de overheid voor een consistent duurzaam energiebeleid. Daaraan heeft het de afgelopen jaren nogal ontbroken. Zo pleiten wij voor een activerend overheidsbeleid rond Energy Service Companies (ESCo's), een meer verplichtend karakter van het Energielabel en fiscale vergroening."

Recent heeft UNETO VNI het initiatief genomen tot de oprichting van de Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie, waarin diverse branches de krachten bundelen om de overheid ertoe te brengen écht de keuze te maken voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. Reijman: "Daarnaast hebben wij zogenoemde e.nu coöperaties opgericht. Hierin werken op lokaal niveau installateurs samen met andere marktpartijen (zoals aannemers, isolatiebedrijven, glaszetters) om de bestaande woningvoorraad met een integrale aanpak energiezuiniger te maken."

Reijman: "Wij initiëren daarnaast kennisontwikkeling bij onze leden door het laten samenstellen van technische handboeken, de ontwikkeling van trainingen en cursussen en het opnemen van 'duurzaam' in reguliere opleidingen."

Waarom zijn jullie partner geworden van Duurzaam Gebouwd?
"Installateurs spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving en hun brancheorganisatie mag alleen al om die reden niet ontbreken in een medium als Duuurzaam Gebouwd. Duurzaamheid en energiebesparing zijn bovendien één van de topprioriteiten van de vereniging voor de komende jaren."

Daarnaast denkt Reijman dat UNETO VNI een relevante boodschap heeft voor de partijen en personen die al partner zijn van Duurzaam Gebouwd. "Daarbij willen wij graag discussies op gang brengen en laten zien op welke manier de installatiebranche kan helpen om de energiebesparingsdoelstellingen van de overheid te realiseren."

Meer informatie: UNETO-VNI

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door UNETO-VNI