De Europese PVC-industrie heeft een nieuwe reeks doelstellingen voor duurzame ontwikkeling bekendgemaakt tot het jaar 2020 en heeft beleidsmakers gevraagd om de recycling binnen Europa intensiever te stimuleren.
VinylPlus is opgezet rond vijf kernthema's:
- bereiken van een doorbraak op het gebied van PVC recycling en de ontwikkeling van innovatieve recyclingtechnologieën:
- wegnemen van de bezorgdheid over de uitstoot van organochloor,
- zorgen voor duurzaam additievengebruik,
- verhogen van de energiezuinigheid en het gebruik van duurzame energie en grondstoffen bij de productie van PVC, en
-bevorderen van duurzaamheid binnen de gehele PVC waardeketen.
Vinyl 2010
Het nieuwe initiatief bouwt voort op 'Vinyl 2010', die de duurzame productie en het duurzaam gebruik van PVC stimuleerde. Vinyl 2010 wordt alom beschouwd als een uitstekend voorbeeld van zelfregulering van een sector in de praktijk, met concrete resultaten tot gevolg.
Een van de belangrijkste mijlpalen was de aanleg van een infrastructuur voor de jaarlijkse inzameling en recycling van ruim 250.000 ton PVC, dat vóór 2000 nog door velen werd afgedaan als 'niet-recyclebaar' materiaal dat was bestemd voor vuilstortplaatsen.
Recycling
Een van de concrete targets van VinylPlus is de recycling van 800.000 ton PVC per jaar in 2020, waarvan 100.000 ton door middel van innovatieve technologieën om toepassingen uit de cyclus te verwijderen die tot op heden een uitdaging vormen voor recycling.
Daarnaast is de sector van plan VinylPlus-certificaten en -etiketten te introduceren waarmee enerzijds duurzaam geproduceerde PVC herkend kan worden en voorrang kan krijgen, en anderzijds waarde gecreëerd kan worden voor de deelnemers van VinylPlus.
Plus
VinylPlus is tot stand gekomen dankzij de input en begeleiding van The Natural Step (TNS), een internationale NGO die de leiding neemt bij het onderzoek naar en de dialoog over duurzame ontwikkeling.
Transparantie en open communicatie met interne en externe doelgroepen worden belangrijke speerpunten van VinylPlus. De nieuwe verbintenis plaatst veel nadruk op een voortdurende dialoog met belanghebbenden om zo de inspanningen van de sector te kunnen vertalen naar concrete, verstrekkende voordelen voor de samenleving als geheel.
Toezicht
Naast het onderhouden van een opbouwende dialoog met TNS zal VinylPlus worden gevolgd door een onafhankelijke toezichtcommissie bestaande uit vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Commissie, vakbonden, detaillisten en consumentenorganisaties.
En net als bij Vinyl 2010 zal de sector jaarlijks een onafhankelijk geverifieerd en boekhoudkundig gecontroleerd verslag uitbrengen met daarin de voortgang ten opzichte van de verschillende doelstellingen.
Meer informatie: PVC Info