Japanse miljardeninvestering in zonne-energie

Het Japanse telecomconcern Softbank organiseert een miljardeninvestering in experimentele zonne-energiecentrales in Japan.

De investering wordt ingegeven door de nucleaire crisis in Japan. Die zorgt voor een golf van interesse in de duurzame energiesector.

Naar verwachting worden er sowieso tien centrales gebouwd die ieder 20 megawatt kunnen leveren. Door het enthousiasme van lokale overheden worden er misschien meer gebouwd. Zo'n 35 van de 47 Japanse prefecturen zijn aangesloten bij het project.

Elke centrale kost naar verluidt 100 miljoen dollar. Softbank betaalt 10 procent van elke centrale. Lokale overheden betalen 1,3 miljoen dollar en de rest van het bedrag wordt gefinancierd door leningen.

Verplichting
"We willen modelprojecten maken en we hopen dat dit ervoor zorgt dat andere zakenmensen toetreden in de industrie", aldus de president van Softbank, de miljardair Masayoshi Son. De topman is een van de grootste pleitbezorgers van hernieuwbare energie in Japan.

De miljardair begint binnen enkele maanden een nieuw bedrijf dat zich zal concentreren op duurzame energie. Dit concern moet niet alleen in de zonne-energiesector zitten, maar ook in andere bronnen van hernieuwbare energie zoals windenergie en geothermische energie

Son wil een nieuwe wet die het investeren in duurzame energie nog aantrekkelijker zou maken. De topman wil dat bedrijven verplicht worden een bepaald aandeel van het energiegebruik uit hernieuwbare energiebronnen te halen.

Bron: Reuters

Deel dit artikel

permalink