Duurzaamste Gemeente 2011

Welke gemeente loopt in Nederland voorop op het gebied van duurzaamheid? Dat is de inzet van de eerste editie van de prijs voor Duurzaamste Gemeente 2011.

GDF SUEZ, FD Networks en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) belonen de beste gemeentelijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Deze prijs moet gemeenten stimuleren bij te dragen aan het realiseren van ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van het Rijk en de Europese Unie. Een deskundige jury zal de winnaars tijdens de prijsuitreiking in november 2011 bekend maken.

Beleid, project, plan
De verkiezing van de prijs voor Duurzaamste Gemeente 2011 bestaat uit drie categorieën: de prijs voor het beste duurzaamheidsbeleid, het beste duurzaamheidsproject en het beste duurzaamheidsplan.

De prijs Duurzaamste Gemeente 2011 vervult een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid, stimuleert bewustwording bij burgers en bedrijven en voert de regie bij het sluiten van allianties met andere lokale en provinciale overheden en private partners.

De jury - onder leiding van Herman Wijffels - beoordeelt de nominaties vooral op innovatiekracht en toepasbaarheid in andere gemeenten. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november 2011 geven de genomineerden tekst en uitleg over hun inzending, waarna de jury de winnaars bekendmaakt.

Podium voor duurzaamheid
Om de doelstellingen van Rijk en EU te kunnen halen, moeten ook Nederlandse gemeenten in actie komen. Niet alleen met één prestigieus duurzaamheidsproject, maar ook met goed gestructureerde meerjarenplannen. De initiatiefnemers van deze prijs willen in Nederland innovatieve en duurzame gemeentelijke projecten een podium bieden.

Op die manier wil GDF SUEZ - via haar bedrijven in Nederland waaronder Cofely, Electrabel, GDF SUEZ E&P en SITA - samen met FD Networks en VNG de krachten bundelen en elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid gemeenten stimuleren een tastbare en effectieve bijdrage te leveren aan het milieu.

Meer informatie:  www.duurzaamstegemeenteprijs.nl

Foto: Juryvoorzitter Herman Wijffels

Deel dit artikel

permalink