Nieuwbouw: doorstroomeffect in 2012

In het tweede kwartaal van 2011 verkochten projectontwikkelaars weer minder nieuwe woningen dan in het eerste kwartaal. De verkoop in het eerste kwartaal lag op zijn beurt al lager dan die in het vierde kwartaal van 2010.

Dat meldt directeur Jan Fokkema van NEPROM, dat deze week met de meest recente verkoopcijfers komt. Volgens een recente analyse van het ING Economisch Bureau is op korte termijn geen verbetering te verwachten.

Integendeel: de nieuwbouw zou last gaan krijgen van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting naar 2 procent.

Theorie
Maar Fokkema deelt die analyse niet: "Dat is een theoretische veronderstelling van ING. In hun keuzebepaling komen plaats en woningtype bij potentiële kopers vóór prijsmotieven. We zijn juist blij met de verlaging en hebben er zelfs met Bouwend Nederland voor gelobbyd. Want in de praktijk verbetert de verlaging de doorstroming. Starters zullen eerder een woning kopen, zodat de verkopers financiering kunnen krijgen voor een nieuwbouwwoning."

Praktijk
Dat is echter iets voor 2012 en daarna. "2011 wordt geen goed jaar", voorziet Fokkema. "Bij nieuwbouw zit er een flinke vertraging in. Het effect van doorstroming zal pas over een half jaar goed zichtbaar zijn." 

Net als de meeste analisten gaat Fokkema er vanuit dat de verlaging van de overdrachtsbelasting permanent zal worden.

Bron: Bouwend Nederland

Deel dit artikel

permalink