Alle kleine beetje helpen, moeten ze bij Forbo hebben gedacht. Als eerste vloerfabrikant hergebruiken ze snijafval rechtstreeks in een nieuw product.
Forbo heeft onlangs het Marmoleum recycling programma geïntroduceerd. Dit is een service waarmee klanten hun Marmoleum snijrestanten aan Forbo kunnen teruggeven voor hergebruik. Het snijafval wordt direct weer in nieuw Marmoleum gebruikt.
Lossen, malen en hergebruiken
Voor het recycling programma heeft Forbo een speciale installatie gebouwd - geïntegreerd in het Marmoleum productieproces - waarmee containers met snijrestanten gelost, vermalen en direct hergebruikt kunnen worden.
Project- en woninginrichters die belangstelling hebben voor het Marmoleum recycling programma kunnen een container bij Forbo bestellen die in samenwerking met de firma Icova wordt gebracht en weer opgehaald. Hiermee wprdt ondernemers een kans geboden om op een simpele manier een stap te zetten op het gebied van duurzaam ondernemen en MVO, en te voorkomen dat de snijrestanten bij het grofvuil terecht komen.
Daarnaast speelt het Marmoleum recycling programma in op de nieuwe regelgeving op het gebied van overheidsinkopen genaamd 'Criteria voor Duurzaam Inkopen van Kantoorstoffering'. Hierin staat aan welke duurzame eisen de overheidsinkopen op het gebied van kantoorstoffering moeten voldoen.
Over marmoleum
Marmoleum bestaat uit tallolie, hars, houtmeel, kalksteen, pigmenten, jute en lak. Maar liefst 97% van deze grondstoffen is natuurlijk, waarvan 70 procent hernieuwbaar en bijna 40 procent gerecycled. Marmoleum is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar.
Marmoleum wordt dan ook wereldwijd erkend door onafhankelijke organisaties voor eco-certificering. In Nederland beschikt Marmoleum over het Milieukeur. Volgens het 'Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten' van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft linoleum de top-milieuklasse 1A. Het NIBE-boekwerk is de leidraad voor het realiseren van duurzame woning- en utiliteitsbouw.
Volgens een LCA (Life Cycle Assesment) van de Universiteit van Leiden is het (samen met ongelakt hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld.