PV-systeem op het grootste dak in de Benelux

Oskomera Solar Power Solutions heeft in opdracht van het Belgische Orka. een 5 MW zonne-energiecentrale op een plat dak gebouwd.

De installatie, verdeeld over twee daken in Harelbeke / Vlaanderen, werd in slechts elf weken gebouwd. Het project is nu volledig operationeel en aangesloten op het net. Midden april werd begonnen met de bouwplaatsvoorbereidingen en recentelijk is de PV-installatie AREI gekeurd.

Draagconstructie
Voor dit project is het universele LightFrame XL gebruikt. Dit is een licht gewicht aluminium draagsysteem dat door inter­connectie een compleet raster vormt op het dak. Met een aerodynamisch ontwerp en afwerking is het mogelijk dit systeem zonder of met extreem weinig ballast te plaatsen op de meest voorkomende daken.

Door het ontwerp kan het systeem worden gemonteerd zonder het dak te doorboren. De waterdichtheid van het dak blijft dus gegarandeerd.

Doorlooptijd
De panelen worden onder een hoek van tien graden opgesteld waardoor de hoogste opbrengsten per vierkante meter haalbaar zijn. Door efficiënte prefabricage en intelligente montage aspecten is de doorlooptijd circa 25% ingekort ten opzichte van vergelijkbare systemen.

Daarnaast is de kabelgoot integreerbaar en kan het systeem voor praktisch ieder geframed PV-paneel worden toegepast.

Modules
De twee daken hebben een totale oppervlakte van 115.750 m2. Als gevolg van deze enorme afmetingen werden de fotovoltaïsche modules op het dak vervoerd met behulp van specifiek horizontaal transport. Er zijn 17.871 Suntech STP 280 Wp modules geïnstalleerd met een totaal geïnstalleerd vermogen van 5,07 MW.

Dit maakt het de grootste PV-installatie op een platdak in de Benelux. De panelen zijn aangesloten op SMA Tripower 17.000TL omvormers.

Naast de Engineering, Procurement en Construction (EPC), verzorgt OSPS ook het serviceonderhoud voor deze gigantische PV installatie.

Over Orka
Orka is een bedrijf opgestart in 2008 dat zich toelegt op de ontwikkeling, financiering en uitbating van projecten inzake hernieuwbare energie en meer specifiek zonne-energie. In een korte periode is Orka er in geslaagd verschillende grote PV-projecten op te zetten en is het bedrijf één van de belangrijkste spelers in zijn sector in België geworden. Orka investeert zelf in de projecten en exploiteert de zonne-energie centrales op lange termijn.

Orka heeft zich sinds de start geprofileerd als solide partner voor de ontwikkeling van middelgrote en grote zonne-energie projecten vanuit een duurzaam en lange termijn perspectief.

Over Oskomera
Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) speelt een belangrijke rol op de Europese markt voor fotovoltaïsche producten. We houden ons bezig met vier dingen: grootschalige PV projecten (EPC contracten voor investeerders), gebouwgeïntegreerde PV systemen; turnkey. distributie van PV producten en monitoring & onderhoud van zonnestroom installaties.  

Meer informatie: Solar Power Solutions

Deel dit artikel

permalink