Nils Kok: 'Tijd voor een Green Deal'

Groene kantoren zijn hun investering waard. Nils Kok van de universiteit van Maastricht onderzocht groene vastgoed investeringen in de Verenigde Staten en concludeert dat LEED-certificering steeds populairder wordt. Tijd om onze kantoorvoorraad te herontwikkelen in een resolute 'Green Deal' aanpak. Soms een bittere pil, maar op de lange termijn een investering die zich dubbel en dwars terugverdiend.

Nils kok riep tijdens het onlangs gehouden Duurzaam Gebouwd-congres Thermisch Actieve Gebouwen op tot een nieuwe Green Deal. Een ingrijpende aanpak van de leegstand in de kantorenmarkt met een groene investering.

De prijswinnende Nils Kok van UC Berkeley en de Universiteit van Maastricht onderzocht de kantoren markt in de VS en ontdekte dat voor elke geïnvesteerde euro in groene kantoorgebouwen 95 cent huurverhoging gerekend kan worden. "En bij verkoop van het pand is de vierkante (foot) prijs 13 dollar meer waard. Groen investeren doet er toe," zegt Kok; "Hoe groener het gebouw, hoe meer inkomsten en toename in waarde." 

Dat gaat op tot een bepaald punt. Waar de Leed Gold overgaat in Leed Platinum. Huurders willen niet meer betalen als ze eenmaal de platinum status behaald hebben.

Labels als marktmechanisme
Groen is groeiend. In de VS komen er in rap tempo vele groene gebouwen bij. Bedrijven tonen door groen te huren hun groene imago aan de buitenwereld. Ook universiteiten en de zorg investeren aanzienlijk meer in groene bouw. Deze instellingen zien het als een investering op de lange termijn.

LEED gecertificeerde gebouwen maken nu al tien procent uit van de commerciële kantoren markt in de VS. Ook de 'EnergyStar' gebouwen, een energie kwalificatiesysteem van de Amerikaanse overheid, mag op groeiende belangstelling rekenen. Met de labels als marktmechanisme is Nederland toe aan een nieuwe Green Deal.

"In de UK moeten vastgoedbeleggers gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Nog twee jaar en dan hebben wij ook een CO2-belasting." Voorspelt Kok. "Laten investeerders hun verlies nemen voor de niet groene panden die nu al lang leegstaan. En laten we herontwikkelen."

Kok: "Laten we slimme gebouwen maken die aanpasbaar zijn aan de vraag en hun reputatie tonen door het beschikbaar maken van constant gemeten energieprestaties, meer dan een keer per jaar. Gebouwen met een garantie in de vorm van bijvoorbeeld een prestatiecontract waarin bijvoorbeeld 30 procent besparing op het energieverbruik worden gegarandeerd." 

Meer informatie: Nils Kok

Deel dit artikel

permalink