Hoe maak je jouw omgeving klimaatbestendig?

Klimaat voor Ruimte roept havo- en vwo-scholieren van Nederland op om mee te denken over oplossingen om Nederland klimaatbestendig te maken. De scholieren mogen deze ideeën zelf aanbieden tijdens een bruisende conferentie waar klimaatwetenschappers uit heel Nederland bijeenkomen.

Klimaatverandering in Nederland betekent: meer droogte, hetere zomers en meer extreme buien. Dit heeft diverse gevolgen voor mens, dier en milieu. Wanneer aanpassingen worden bedacht om hier mee om te gaan, spreken we van adaptatie.

Je kunt dan denken aan huizen die bij hoog water kunnen drijven of fonteinen en gevelgroen om de straat koeler te maken. Leerlingen hebben hier wellicht goede, creatieve ideeën voor.

De opdracht voor de leerlingen
Leerlingen wordt gevraagd een denkbeeldige cirkel rond de school te trekken met een diameter van 10 kilometer. Zij gaan op zoek naar de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering binnen deze cirkel en maken deze zichtbaar op een kaart.

Vervolgens bedenken ze nieuwe, handige, slimme, innovatieve oplossingen voor deze problemen en beschrijven de oplossingen met schetsen, collages, maquettes, kaarten, filmpjes, etc.

Prijs
De tien beste groepjes leerlingen worden uitgenodigd om tijdens Knooppunt Klimaat hun oplossingen te presenteren aan klimaatwetenschappers en andere prominenten.

Bovendien zal een jury van gerenommeerde klimaatwetenschappers (o.a. Pavel Kabat en Pier Vellinga) een prijs uitreiken voor de scholieren met het beste idee.

Knooppunt Klimaat
www.knooppuntklimaat.nl
Datum: 1 december
Locatie: Amersfoort
Tijd: 09.15 - 14.00
Deelname: gratis

Meer informatie:  www.klimaatonderzoeknederland.nl
Meer informatie:  www.globenederland.nl

 

Deel dit artikel

permalink