Iedereen die van mening is een bijdrage te kunnen leveren aan thermisch actief bouwen, kan met zijn of haar idee meedingen naar de hoofdprijs in de ideeënprijsvraag 'In de kiem gescoord - Thermisch Actieve Gebouwen'.
Met die boodschap lanceerde André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum, de ideeënprijsvraag In de kiem gescoord 2011 tijdens het op 22 juni gehouden Duurzaam Gebouwd-congres 'Thermisch Actieve Gebouwen'.
Thermisch Actieve Gebouwen zijn gebouwen waarbij draagconstructie en klimaatinstallatie vergaand zijn geïntegreerd. De massa van de constructie is dan thermisch geactiveerd door middel van betonkernactivering. Zo kunnen met name de vloeren worden gebruikt voor het verwarmen en koelen van de ruimten in het gebouw.
Door grote bouwkundige oppervlakken te gebruiken voor afgifte en opname van energie, kan met relatief zeer lage temperaturen worden verwarmd en met relatief zeer hoge temperaturen worden gekoeld. Dat leidt tot thermisch comfort voor gebruikers en een lage energiebehoefte. Koppeling met gebruik van duurzame energiebronnen ligt voor de hand.
Bijna de standaard
Niet voor niets is betonkernactivering in circa 10 jaar tijd in Nederland bijna een standaard optie geworden in het streven naar energiezuinige gebouwen met een comfortabel binnenklimaat. Toch aarzelen opdrachtgevers en ontwerpers soms om te kiezen voor deze oplossing. Het ontbreekt dan aan inzicht in bijvoorbeeld rendement, comfort of flexibiliteit.
Om het optimale profijt uit thermische massa te halen zijn nieuwe concepten nodig voor Thermisch Actieve Gebouwen. Ook moet het bouwproces worden ingericht op integratie van disciplines die voorheen min of meer gescheiden waren.
Prijsvraag
De ideeënprijsvraag Thermisch Actieve Gebouwen is bedoeld als stimulans voor de ontwikkeling van nieuwe concepten, technieken en processen. Iedereen die denkt iets te kunnen bijdragen aan het verbeteren van profijt van thermische massa in gebouwen wordt uitgenodigd zijn/haar idee in te zenden. Ideeën kunnen betrekking hebben op elk schaalniveau, van stedenbouwkundige planning tot interieurarchitectuur, van techniek tot uitvoering.
Het beste idee wordt beloond met een voucher ter waarde van € 5.000 voor onderzoek of advies voor de verdere ontwikkeling van het idee.
Deadline
Deadline voor inzending van ideeën is 31 december 2011, waarna de inzendingen door een vakkundige jury onder voorzitterschap van Atto Harstra, directeur Aldus Bouwinnovatie, zullen worden beoordeeld.
Criteria
Criteria waarop geoordeeld wordt zijn originaliteit, haalbaarheid, bijdrage aan duurzaam bouwen met beton en materiaalgebruik, relevantie voor bouwnijverheid en maatschappij.
De bekendmaking van de jury-uitslag en de prijsuitreiking vindt plaats tijdens een thema-evenement medio maart 2012.
Meer informatie: In de kiem gescoord.
Foto: André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum, tijdens zijn oproep om mee te doen met de prijsvraag. Fotografie Moniek Polak.