Er is steeds meer vraag naar energie uit biomassa. Maar kan de benodigde hoeveelheid biomassa wel duurzaam worden geproduceerd? Is bijvoorbeeld de broeikasgas balans van bio-energie wel positief? De CO2-tool van Agentschap NL berekent wat de broeikasgasreducties van de verschillende bio-energie opties zijn.
De bedoeling is dat energie uit biomassa CO2-uitstoot reduceert. Maar wat als er veel transportbewegingen nodig zijn, of er broeikasgasemissies plaatsvinden bij het verbouwen van gewassen? Met de CO2-tool is per toepassing vast te stellen hoe groot de klimaatwinst nu precies is.
Adviseur bio-energie Har van Himbergen van Agentschap NL licht toe waarom de tool is vernieuwd: "De tool sluit nu aan bij de laatste aanbevelingen van de Europese Commissie. Dat is belangrijk, want biomassahandel is internationaal. Daarnaast was het bij de vorige tool niet erg inzichtelijk hoe de berekening tot stand kwam. De nieuwe tool vraagt iets meer van de gebruiker, maar biedt meer inzicht. Bovendien kan de berekening nu zelf aangepast worden zodat die op individuele - afwijkende - gevallen kan worden afgestemd."
In ontwikkeling
De CO2-tool biedt inzicht in de uitstoot van CO2, CH4 (methaan) en N20 (lachgas). De berekening neemt de emissies over de hele bio-energieketen mee, van productie en transport tot de conversie van biomassa. De tool is te downloaden en bestaat uit de handleiding, de beschrijving van de methodiek en een Excelsheet om de berekening zelf te maken.
Het is een hulpmiddel voor bedrijven die biomassa verhandelen, produceren of toepassen. "De tool kan ook worden gebruikt om aan te tonen dat de bioenergie-opwekking aan de broeikasgasreductie-eisen voldoet die gesteld worden in de NTA8080, de Nederlandse norm voor duurzame biomassa", aldus Van Himbergen.
Hij benadrukt dat het instrument nog in ontwikkeling is. "We ontvangen graag feedback van gebruikers. Die zullen we zeker meenemen voor volgende versies, die naar verwachting in afstemming met andere landen worden gemaakt."
Download CO2-tool