Provinciale aanwijzing tegen Noord-Hollands bouwproject

De Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten om de bouw van 225 nieuwe woningen en een brede school in Anna Paulowna tegen te houden. Dat gebeurt via een zogeheten 'provinciale aanwijzing'.

De provincie komt tot dit - naar eigen zeggen - verstrekkende besluit, omdat de gemeente Anna Paulowna de nut en noodzaak van de bouw in het buitengebied niet heeft aangetoond.

De woningbehoefte is 510 woningen voor de periode 2010-2020. Voor deze periode zijn er binnen bestaand bebouwd gebied in Anna Paulowna nog potentiële bouwmogelijkheden voor tenminste 600 woningen; dit is dus voldoende om aan de woningbehoefte te voldoen.

Duurzaam ruimtegebruik
Een van de kernpunten uit de provinciale Structuurvisie is het 'duurzaam ruimtegebruik'. Dit houdt in dat het bestaande binnenstedelijk gebied optimaal moet worden benut, om zo de landschappen open te houden. De provincie geeft daarom prioriteit aan stedelijke verdichting binnen bestaand bebouwd gebied.

Voor nieuwe ontwikkelingen buiten bestaand bebouwd gebied moet eerst worden aangetoond dat deze niet door middel van verdichting, transformatie of herstructurering binnen het bestaande bebouwde gebied gerealiseerd kunnen worden.

Bron: Provincie Noord-Holland
Foto: Anna Paulowna

Deel dit artikel

permalink