Interview Toine Schoutens - gezond rendement uit daglicht

SOLG ondersteunt al tien jaar onderzoek naar licht en gezondheid. Een gesprek met directeur Toine Schoutens. Hij zal tijdens het praktijkeminar Gezond rendement uit daglicht het spits afbijten met een presentatie over Daglicht in de gebouwde omgeving.

Het derde Duurzaam Gebouwd praktijkseminar staat in het teken van daglicht. Woensdag 25 mei vindt op het  Landgoed Zonnestraal in Hilversum het seminar Gezond rendement uit daglicht plaats. Het seminar is georganiseerd door Duurzaam Gebouwd ism. BIK.

Toine Schoutens van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid opent deze middag met een presentatie over de relatie tussen daglicht en gezondheid in de gebouwde omgeving

Wat doe de stichting precies?
SOLG ondersteunt onderzoek op het gebied van licht, gezondheid en functioneren met kennis en middelen. De organisatie treedt op als intermediair tussen bedrijfsleven, kenniscentra en gebruikers en doet dit bijvoorbeeld door het organiseren van symposia en congressen en het beantwoorden van vragen uit de maatschappij.

Is daglicht een ondergeschoven kindje in de dagelijkse bouwpraktijk?
Het wordt steeds duidelijker dat daglicht belangrijk is voor het welzijn en functioneren van de mens. Helaas blijkt in de praktijk dat daglicht nog steeds te weinig wordt toegepast en dat de prioriteit nog immer te laag is, ondanks mooie beloftes van de bouwkolom.

Hoe kan er meer aandacht worden gegenereerd voor het belang van daglicht?
Dit kan worden gegenereerd door meer wetenschappelijk onderzoek en publicatie van de gegevens. Ook de vertaling van deze gegevens naar de publieke media is belangrijk.

Wat is een goed voorbeeld van gezond rendement uit daglicht?
Er moet altijd een afweging worden gemaakt tussen het gebruik van veel daglicht en de energetische aspecten in de gebouwde omgeving. Wanneer hier een balans is, dan is er normaal gesproken sprake van een gezond rendement.

Wat is een slecht voorbeeld van gezond rendement uit daglicht?
Uiteraard wanneer deze balans ontbreekt.

Komen deze twee ook aan bod tijdens je presentatie?
Uiteraard, met voordelen uit de praktijk.

Meer informatie: Gezond rendement uit daglicht

Deel dit artikel

permalink