Duurzaamheid loont... ook voor huizenbezitters

Duurzaam wonen is niet altijd duur en ingewikkeld. Het is nu ook toegankelijk voor het brede publiek, meent Magda Buelens.

Duurzaamheid loont... ook voor huizenbezitters

Met keurmerken en heldere informatie proberen veel bedrijven de consument duidelijk te maken welke producten binnen een duurzame levensstijl passen. In de bouw moeten huizenkopers vaak zelf heel wat onderzoek doen om erachter te komen hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen wonen.

Die moeite loont, want uit recent onderzoek blijkt dat huizenkopers met kleine investeringen (6% tot 10%) de milieu-impact van hun woning aanmerkelijk kunnen verminderen (30% tot 45%). Daarmee is duurzaam wonen nu ook toegankelijk voor het brede publiek.

Onderzoek
De Belgische wetenschapper Karen Allacker van het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de Katholieke Universiteit Leuven deed een uitgebreid onderzoek naar duurzame woningbouw. Omdat de bouwsector wereldwijd verantwoordelijk is voor een groot deel van de milieuvervuiling, achtte zij het belangrijk helder te krijgen welke (betaalbare) maatregelen kunnen bijdragen aan duurzamer bouwen en wonen.

Het onderzoek is zeer breed opgezet en de resultaten zijn even bemoedigend als opvallend. Belangrijkste conclusie: de milieu-impact van een woning is aanzienlijk te verminderen (30% tot 45%) tegen een beperkte investering (6% tot 10%), bijvoorbeeld door goede isolatie en scheiding van watercircuits. Dat duurzaam wonen altijd duur en ingewikkeld is, blijkt dus een achterhaald idee.

Locatie en grootte
Verder is een boeiende conclusie dat de locatie van de woning vaak de belangrijkste overweging is bij de beslissing tot duurzaam wonen. Moet men ver reizen om bij werk, recreatie- en sportlocaties te komen? En zo ja, kan dit dan per openbaar vervoer? Het transport van bewoners veroorzaakt namelijk bijna altijd grotere milieukosten dan bijvoorbeeld de verwarming van het huis.

Een andere aanbeveling uit Allackers onderzoek: overweeg goed de oppervlakte van je nieuwe huis. Dit is een bepalende factor voor de milieubelasting van een huis. Een goed geïsoleerde grote woning kan voor meer belasting zorgen dan een kleine, minder goed geïsoleerde woning.

Verrassende duurzame materialen
Bij een nieuwbouwhuis kun je door materiaalkeuze ook duurzame beslissingen maken. Zo is hout een natuurlijk en hernieuwbaar product. Toch is het gebruik van hout als bouwmateriaal niet zonder meer duurzaam. Het is pas echt 'oneindig' als het afkomstig is uit verantwoorde beheerde bossen. Gelukkig bestaat sinds enkele jaren het FSC-keurmerk, dat garantie biedt voor verantwoordelijk bosbeheer.

Een prachtig voorbeeld van goed gebruik van hout als bouwmateriaal is een onlangs gebouwde villa in Eindhoven. Voor dit indrukwekkende ontwerp met houten gevel is gebruik gemaakt van louro preto hout, dat het FSC-keurmerk draagt en afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen in Brazilië.

Kartonnen bruggen
Een ander duurzaam bouwmateriaal dat bij sommige mensen nog vraagtekens oproept, is karton. Dit veelzijdige materiaal wordt tegenwoordig ook ingezet om scholen, huizen en kerken te bouwen. Hoewel karton een bouwmateriaal is met een minder lang leven dan hout of steen, is het een interessante nieuwe optie, die geen puin oplevert. De Japanse architect Shigeru Ban is een pionier op dit gebied en bouwde onder meer een brug van kartonnen buizen.

Doorzonwoningen van karton zijn voorlopig misschien nog toekomstmuziek, maar uit verschillende bronnen, waarvan het onderzoek van Allacker één van de meest overzichtelijke is, valt op te maken dat duurzaam wonen en bouwen voor veel mensen binnen handbereik ligt. Gezien de enorme invloed van de bouwsector op het milieu, is het zaak dat nieuwe huiseigenaren zich bewust worden van de mogelijkheden.

Duurzamer wonen is niet voorbehouden aan eco-bewuste diehards die in biologisch afbreekbare hutten willen resideren, maar het is gelukkig ook weggelegd voor het grote publiek.

Magda Buelens, Public Affairs & Environment Director van Tetra Pak Benelux*
* Deze blog is op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

permalink