Europese groene economie raakt achter op Azië 

 Europa loopt het risico haar voorsprong in de groene economie te verliezen aan Aziatische landen, die momenteel zwaar investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiency. Dat zegt Marcel van 't Hof, Business Manager Energie Efficiency van Schneider Electric.

"Het grote probleem in Europa is dat we te weinig ambitie hebben om voorop te lopen." Van 't Hof vindt dat er consistente regelgeving voor de lange termijn nodig is om bedrijven aan te sporen te investeren in bijvoorbeeld zonne-energie.

"Ik ben er niet zeker van dat Europa genoeg doet om het voortouw te blijven nemen met innovatie in deze sector. Azië, en dan vooral China, werkt op volle kracht hieraan." Hij constateert verder een gebrek aan urgentie rondom energie-efficiency, en ziet dat Europa achterblijft bij de zelf opgestelde doelstellingen.

Twijfels over subsidieregelingen
Marcel van 't Hof benadrukt dat de Europese politiek teveel neigt naar het beschermen van ouderwetse industrieën door middel van subsidies. Er is vanuit zowel de overheid als het traditionele bedrijfsleven te weinig aandacht voor de mogelijkheden die nieuwe en innovatieve technieken te bieden hebben.

"Daarnaast heeft Europa behoefte aan structurele oplossingen voor energiebesparing. Subsidies helpen vaak alleen om individuele projecten financieel interessant te maken. Terwijl energie-efficiency pas volledig werkt als het op structurele basis kosten bespaart", aldus Van 't Hof.

CO2-prestatieladder
Van 't Hof is wel lovend over de CO2-prestatieladder, die door ProRail is ontwikkeld en nu wordt beheerd door Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. Dit instrument stimuleert bedrijven die intekenen op aanbestedingen om hun eigen CO2-productie te verminderen. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe meer kans op gunning.

Volgens Van 't Hof kunnen andere landen hier een voorbeeld aannemen. Dit instrument is namelijk niet gebaseerd op subsidie of dwang, maar op een positieve prikkel. Daardoor zal het zich als een olievlek binnen de overheid en het bedrijfsleven verspreiden, aldus Van 't Hof.

Deel dit artikel

permalink