Een warm pleidooi voor duurzaam bouwen van minister Donner.
Je bouwt duurzaam of je bouwt niet
Woningen, kantoren, winkels en andere gebouwen zijn samen goed voor 30 procent van het totale energiegebruik in ons land. Daar moet dus veel worden bespaard en dit kabinet zet de komende jaren dan ook stevig in op energiebesparing in de gebouwde omgeving. Zo worden er bijvoorbeeld vanaf 2020 alleen energieneutrale gebouwen gebouwd. Dat is het Rijk al in 2008 in het Lente-akkoord overeengekomen met het bouwbedrijfsleven. Bovendien heeft 'Brussel' onlangs energieneutraliteit vanaf 2020 voor alle nieuwbouw in alle lidstaten verplicht gesteld.
Op de korte termijn vergt duurzaam bouwen extra inspanning, hogere eenmalige investeringen en meer innovatieve oplossingen. Een kolfje naar de hand van de bouw- en vastgoedwereld, daar ben ik van overtuigd. Op de langere termijn zullen we hier allemaal de vruchten van plukken: een lagere energierekening, een gezond binnenklimaat, minder milieuaantasting en een hogere toekomstwaarde van het vastgoed. Profijt dus voor people, planet en profit.
De baten van duurzaam en energiezuinig bouwen komen goed naar voren in het plan van aanpak voor energiebesparing in de gebouwde omgeving dat ik begin dit jaar naar de Tweede Kamer heb gestuurd. De maatregelen in dat plan beperken de stijging van de energielasten, zijn goed voor de bouwsector en helpen Nederland om in 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten.
In dat plan doe ik ook een nadrukkelijk beroep op andere overheden, marktpartijen en consumentenorganisaties om een bijdrage te leveren. Ik verwacht in dat verband veel van het bouwbedrijfsleven, dus van u als opdrachtgever, ontwikkelaar of bouwer. Namelijk dat bij ontwikkeling, ontwerp, bouwen en beheren van woningen, kantoren en andere gebouwen duurzaamheid voorop staat.
Onder meer door de milieuprestatie van uw gebouw te berekenen, te kiezen voor een betere energieprestatie dan wettelijk vereist en door uitsluitend duurzame en energiezuinige materialen te gebruiken. En de gebruikers van de gebouwen kunt u helpen energie te besparen door slimme energiemeters standaard in de meterkast aan te brengen.
Zo'n benadering moet als het ware bij iedereen in de genen gaan zitten en aanzetten tot handelen. De Rijksoverheid geeft het goede voorbeeld door bij het huren van kantoorpanden minimaal het energielabel C te eisen. En vanaf eind 2018 zullen overheden alleen nog energieneutraal laten bouwen. Verder zullen alle publiekstoegankelijke overheidsgebouwen vanaf 2013 zijn voorzien van een zichtbaar energielabel.
Onderzoek wijst trouwens uit dat er een verband bestaat tussen duurzaamheid en marktwaarde van woningen en kantoren. Met andere woorden: investeringen in duurzaamheid verdienen zichzelf terug. Na jaren waarin kwantiteit het leidende begrip was, wordt nu kwaliteit de beslissende factor. De keuze wordt dus eenvoudig: je bouwt duurzaam of je bouwt niet.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mr. J.P.H. Donner