Linked reacties: Ventilatie in nieuwbouwwoningen dramatisch slecht

In de Linkedin-groep van Duurzaam Gebouwd werd de onderstaande discussie over (balans)ventilatie gevoerd. De reacties uit de Linkedin Groep.

Bericht uit de Volkskrant

De ventilatie van Nederlandse nieuwbouwwoningen is dramatisch slecht, toont nieuw onderzoek aan. Slechts in zeven van 299 onderzochte woningen was de luchtverversing in alle vertrekken afdoende.

Geen enkele woning met balansventilatie voldeed volledig aan de normen. Gebrekkige ventilatie tast de luchtkwaliteit aan en bedreigt daarom de gezondheid van de bewoners.

Het onderzoek van BBA Binnen­milieu toont aan dat de situatie nog veel alarmerender is dan een eerder onderzoek van de VROM-inspectie uit 2007 al aantoonde. De inspectie stelde het percentage slecht geventileerde nieuwbouwwoningen op 30 tot 50 procent, BBA komt op nagenoeg 100 procent uit.

Reacties
Architect, mediator Caro Niestijl van Niestijl Advies en Architectuur vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Nederlandse installateurs kennelijk geen goede balansventilatiesystemen kunnen aanleggen? Je kan als architect niet met goed fatsoen zo'n installatie voorschrijven!

Wilhelm van Reenen - Eigenaar van Buro voor ontwerp en bouwadvies van Reenen - vindt dat ook onvoorstelbaar. "Bijna 100% is echt heel veel. Er zijn volgens mij ook zeer weining producten die zo slecht scoren. Als aan een aantal goede randvoorwaarden wordt voldaan is het ook een goed systeem die een van de beste ventilatiewarmtebesparingverhoudingen heeft."

Het ontwerp moet goed en efficiënt zijn, de uitvoering correct (en schoon!) en vooral belangrijk de controles en de naleving, vindt Reenen. "Als op een van deze punten niet goed acht wordt gegeven, is het veelal niet of met veel moeite weer goed te krijgen. Gevolg is dat 'men het er maar bij laat zitten' en het systeem juist gaat doen wat het niet moet doen, namelijk 'vuile lucht maken'.

Reenen signaleert dat extra lastig is dat het ontwerp, uitvoering en naleving in veel gevallen door drie totaal verschillende partijen en belangen worden uitgewerkt. Zeker in de woningbouw. In die zin zou het heel goed zijn als een partij hier verantwoordelijk voor is.

Reenen: "Misschien is het eens tijd om na te denken voor een (verplichte) bundeling van diverse labels en keurmerken etc. tot een gebouwkeurmerk bij oplevering en na 1 jaar! Laten de betrokken partijen duidelijk aantonen dat er aan de berekende uitgangspunten en het bouwbesluit (epc, ventilatie, daglicht en geluid) ook daadwerkelijk is voldaan."

Als dit integraal gebeurd, zullen de afzonderlijke partijen naar de mening van Van Reenen ook beter tot afstemming komen en een veel beter eindproduct realiseren. "Het klinkt zo logisch: De eindgebruiker staat centraal. Maar het is helaas nogal eens anders in de praktijk."

Henny Greve is architect bij Architektenatelier en vindt het bericht onrustbarend. "Nou moet ik zeggen dat mijn ervaring met installateurs, maar vooral ook met installatie-adviseurs, niet al te best is. Vaak zijn inbreng en inlevingsvermogen weinig prikkelend. Misschien teveel theorie en routine. Het klopt, niets tegen in te brengen, de getallen deugen, niet goed afgesteld, ..."

Greve begrijpt de reactie van zijn voorganger, Wilhelm van Reenen, die wijst op controle en naleving. Onderhoud is belangrijk, maar ja, dan zijn we al weer een fase verder ... het wegdek is aangelegd, maar er vallen gaten in: slecht wegdek.

"Is er niet veel meer aan de hand? Is het wel goed uit te rekenen? Kloppen de parameters? Is de praktijk niet veel weerbarstiger dan de theorie? Vraagt Greve zich af.

"Het merkwaardige is dat je in de meeste gevallen ook niet kunt zeggen dat de adviseur te laat is ingestapt. Doorgaans dring ik er bij opdrachtgevers op aan in een zo vroeg mogelijk stadium een installatie-adviseur bij de tot standkoming van het ontwerp te betrekken."

Dan moet je weliswaar nog maar afwachten of je de goede adviseur treft of een voordeliger collega? ... neemt niet weg dat het BBA Binnenmilieu-onderzoek weinig heel laat van installerend Nederland, merkt Greve op.

"Dat zou ik mij wel aantrekken, ... als installatie-adviseur. Maar ook, kan ik mijn ontwerpstrategie daarop inrichten?"

Ook mee discussiëren?
Klik op de linkedin button links onderaan op de Duurzaam gebouwd homepage.

Foto's
Afbeelding 2: Caro Niestijl
Afbeelding 3: Wilhelm van Reenen
Afbeelding 4: Henny Greve

Deel dit artikel

permalink