Overheid bouwt niet duurzaam

De overheid maakt bij veel bouwprojecten gebruik van bedreigde houtsoorten. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie.

Zeven actievoerders van Milieudefensie hebben maandag het Paleis op de Dam in Amsterdam beklommen en spandoeken uitgerold. "De overheid koopt voor projecten nog te vaak 'fout hout' in, terwijl bepaalde typen op de lijst van bedreigde soorten staan", aldus woordvoerder Marcel Trip. "Met de actie op de Dam wilden we daar aandacht voor vragen". De actievoerders zijn na afloop allen door de politie ingerekend.

Rode lijst
Milieudefensie had de Dam uitgekozen, omdat voor de renovatie van het paleis niet-duurzaam okoumé-hout uit West-Afrika gebruikt zou zijn. Het is een van de bedreigde houtsoorten die voorkomen op de rode lijst van de natuurorganisatie International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

Volgens het rapport van Milieudefensie zouden ook voor de bouw van de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken niet-duurzame houttypen ingekocht zijn.

Dertig procent
Zes jaar geleden besloot de Tweede Kamer dat er vanaf 2010 alleen met duurzame materialen gebouwd zou mogen worden. Uit het onderzoek van Milieudefensie blijkt dat dat vorig jaar bij slechts dertig procent van de bouwprojecten van de overheid gebeurd is.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wilde nog niet reageren en heeft via een woordvoerder laten weten het onderzoek eerst te zullen bekijken.

Download het rapport

Deel dit artikel

permalink