Een gebouw als een boom, een stad als een bos (VI) 

In de rubriek Een gebouw als een boom, een stad als een bos belicht Rino Groenenberg geregeld het fenomeen Cradle to Cradle. Deze keer gaat het over de kracht van het collecftief.

Een gebouw als een boom

Als we een boom van onderaf beschouwen, dan begint de boom in feite bij de wortels, welke te vergelijken zijn met de fundering van een gebouw. Wortels hebben als functie om water vanuit de grond te transporteren door de aderen van een boom. Een fundering en een concstructie (de stam) van de boom vallen dus prima te vergelijken met een systeem waarin warmte/koude opslag plaatsvind (gecombineerd met betonkernactivering).

Vervolgens kijken we naar de stam van de boom. De boom zelf kan vaak wel 200 jaar oud worden. Laten we gebouwen ook voor deze levensduur ontwerpen. Aan de stam zitten de takken. Soms breekt er een af, maar vaak groeien ze weer aan. Verder is het afhankelijk van de afstand van de takken op elkaar hoe vrij indeelbaar de boom is.

De takken vallen dus te vergelijken met de gevel van een gebouw. Aan deze takken groeien bladeren, welke als functie hebben om licht op te vangen en ons van schaduw voorzien. Deze bladeren zijn dus eigenlijk te vergelijken met ramen met zonwering (met geïintegreerde pv-panelen).

Verder levert een boom ook vruchten en voedsel, wat gebouwen ook zouden moeten kunnen. Datzelfde geldt voor het filteren van lucht en water door middel van verschillende filters. Wat verder niet vergeten dien te worden zijn de huisvestings, estetische en niet te vergeten de recreatieve functie van een boom.

Een stad als een bos
Als een stad er dan uit zou moeten zien als een bos, dan zou de logica zeggen dat dit een plek is waar meerdere bomen staan. Dit is echter niet het geval. Zo heeft elk bos toch zijn eigen identiteit en is elke boom weer anders. Verder is de kracht van het bos het collectief. De bomen bieden elkaar bescherming tegen weer en wind en bieden haar inwoners diezelfde bescherming en een goed onderkomen.

Verder is het mooie van het bos dat alle kringlopen der natuur er gesloten worden en dat het bos zelfvoorzienend is. Daarnaast is het bos een plek waar je komt om je te kunnen recreeren, je gedachten op een rij te zetten en waar je kan genieten van biodiversiteit. Laat het in onze steden hetzelfde zijn!

Rino Groenenberg
Groenenberg deed aan de Hogeschool van Utrecht zijn afstudeeronderzoek naar  financiële haalbaarheid  van nieuw te bouwen Cradle to Cradle-gebouwen. Hij is momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Column schrijven?
Wilt u ook een column schrijven over Cradle to Cradle en deze delen met de lezers van Duurzaam Gebouwd NL, stuur dan een mail naar Gerard vos g.vos@duurzaamgebouwd.nl onder vermelding van: Een gebouw als een boom, een stad als een bos.

Deel dit artikel

permalink