CO2-projectscan voor de GWW

Royal Haskoning ontwikkelde de CO2-projectscan om doelgericht te kunnen sturen op de reductie van CO2-uitstoot in de GWW-sector.

Hiermee kan in infrastructurele bouwprojecten duurzaamheidswinst behaald worden zonder grote kostenconsequenties. Een opdrachtgever heeft bijvoorbeeld invloed op materiaalkeuzes, het aantal transportbewegingen en de te volgen uitvoeringswijze. De CO2-projectscan helpt om doelgericht te sturen op deze aspecten.

Kostenconsequenties
De CO2-projectscan maakt inzichtelijk wat de totale hoeveelheid CO2-uitstoot (footprint) van een project is. De berekeningen worden gemaakt met behulp van DuboCalc en aanvullende waarden vanuit brancheverenigingen, producenten en de database van het Zwitserse EcoInvent.

In het rapport wordt een Top 10 opgenomen van elementen in het project die de meeste CO2-uitstoot veroorzaken. Op basis van deze Top 10 kan het bedrijf aanbevelingen doen om doelgericht te komen tot CO2-reductie en de maatregelen hiertoe afzetten tegen de kostenconsequenties. Deze tool is inmiddels ingezet voor o.a. de realisatie van een aantal bruggen. Op basis van de CO2-projectscan is de materiaalkeuze heroverwogen (beton versus composiet).

De tool is succesvol gebleken en heeft geleid tot keuzes die de natuur minder zullen belasten. “Bewust en onderbouwd duurzaamheidsopties afwegen in ontwerpkeuzes, tegen lage advieskosten, denken in opbrengsten, daar is deze tool voor bedoeld,” zegt Peter Gosselink, civieltechnisch projectleider bij Royal Haskoning.

Deel dit artikel

permalink