DuO-Lab biedt bouwfysisch laboratorium

Adviesburo Nieman is op RDM Campus gestart met het DuO-Lab; een bouwfysisch laboratorium op het gebied van warmte en lucht.

Het doel van het DuO-Lab is vooral kleine bedrijven met innovatieve inslag een reële meetopstelling te bieden tegen sterk gereduceerd tarief. Tegelijk is het voor studenten aantrekkelijk als praktijkplek en het doen van onderzoek.

PCM
DuO-Lab betekent voluit 'duurzaamonderzoekslaboratorium' en is een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en Adviesburo Nieman. In 2011 wordt het financieel mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Rabobank Rotterdam.

In 2010 is het DuO-Lab ontstaan uit een door Agentschap NL gesubsidieerd onderzoek naar phase-change materials (PCM) in de bouw. Toen is een meetopstelling opgebouwd voor metingen aan het effect van PCM's in kantoorunits, in samenwerking met Capzo-Salca.

Hotbox
Vanaf april 2011 staat het laboratorium open voor ander bouwfysisch onderzoek. Voor dergelijk onderzoek kan de meetopstelling aangepast worden. Naast verder onderzoek naar PCM's in de bouw kan het DuO-Lab ook ingeschakeld worden voor bijvoorbeeld onderzoek naar/met: isolatiematerialen, materialen voor naisolatie, geïsoleerde bouwelementen; ventilatiesystemen (bijv. i.c.m. lagetemperatuurverwarming); innovatieve installaties die het comfort verhogen.

De ruimte van een unit kan als testkamer gebruikt worden, maar er kan ook een hotbox ingebouwd worden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs