Denktank voor leefomgeving zorg

René de Klerk van Rendemint doet een oproep tot het samen ontwikkelen voor de toekomst van aankomende generaties. Er moet volgens hem een open source denktank komen voor de leefomgeving zorg oftewel: Crowd Develoment Beyond the Current Future.

 Innovatie in de gebouwde (interne)(leef)omgeving van de zorg staat nog in de kinderschoenen. Het wiel wordt steeds opnieuw uitgevonden, maar is nog steeds niet zuiver rond. De belangen van de ontwikkelaar, ontwerper, zorginstelling kunnen steeds hetzelfde zijn maar ze hebben samen niet hetzelfde belang.

Dat belang zou vierledig moeten zijn: 
1. Ontwerp/engineering/realisatie gebaseerd op (oneindig) behoud van grondstoffen (alle fossiele brandstoffen zijn grondstof)
2. Het creëren van een gebruiksvolume dat geschikt is voor nu en toekomstige (nog onbekende) toepassing. (De oplossing ter voorkoming van toekomstige leegstand)
3. Het nu toepassen van het gebruiksvolume voor de doelgroep: patiënt/bewoner, zorgprofessional, familie en naasten.
4. Een verdienmodel ontwikkelen dat 1, 2 en 3 als grondslag heeft.

Oproep tot samenwerking
Dit realiseren schreeuwt om innovatie en samenwerking. Voor de eerste en belangrijkste fase het ontwerpen/engineeren van 1 t/m 4 start ik een opensource denktank (Interne) Leefomgeving Zorg. Ik wil (alle) zorginstellingen/ziekenhuizen, hun specialisten/technici en medewerkers, patiënten/bewoners en hun familie/naasten bijeen brengen met ontwerpers en alle disciplines uit de bouw.

Dit team - met als doel meerdere teams in Nederland - gaat gelijkwaardig aan tafel, heeft gelijke inbreng en ontwikkelt samen compromisloos het gebruiksvolume van de directe toekomst en de zorgtoepassing van de directe toekomst binnen dit gebruiksvolume. 

De wensen en noden van gelijksoortige zorgbehoeftige, hun naasten en zorgverleners zijn in principe niet verschillend. De compromisloze uitkomst van de denktank is grensoverschrijdend toepasbaar. Even inzoomen op de uitgangspunten. 

1 Behoud van grondstoffen
Ontwerp/engineering/realisatie gebaseerd op (oneindig) behoud van grondstoffen. Grondstoffen zijn/raken beperkt evenals energie afkomstig van natuurlijke grondstof. Het moet (is) mogelijk zijn een gebruiksvolume te ontwikkelen dat geen bijdrage levert aan de uitputting van natuurlijke grondstoffen en/of dat grondstoffen inzet die na de (verlengde) gebruiksduur van het volume gelijkwaardig ingezet kunnen worden voor een nieuw gebruiksvolume.

Gestoeld op de visie van Cradle to Cradle maar dan met contractuele regeling voor het door-/hergebruiken/re(up)cyclen van de grondstoffen.

2 Geschikt voor nog onbekende vraag in toekomst
Het creëren van een gebruiksvolume dat geschikt is voor nu en toekomstige (nog onbekende) toepassing. De oorzaak van leegstand nu, is het gebrek aan ontwerpen, gericht op de toekomst van toen. Grondstofbehoud speelde geen enkele rol. (hooguit minder toepassen dan noodzakelijk uit kostenoogpunt).

Het verdienmodel was gericht op (zo snel mogelijk) terugverdienen van de investering binnen de eerste toepassing van het volume. Verwante toepassingen of geheel andere toepassingen maakten geen onderdeel uit van de vergelijking. Toepassingen na de beoogde gebruiksduur.... ?!

Dit uitgangspunt gaat over het toepasbaar maken (bestaande leegstand) en ontwikkelen beyond the current future. Het herbestemmen/omvormen van de huidige leegstand naar o.a. zorgtoepassingen, zodanig dat na die toekomst de komende, nog onbekende, vraag ook ingevuld kan worden met hetzelfde volume, dezelfde grondstoffen en met minimale aanpassing en investering.

Flexibiliteit van het complete volume en elk deel ervan zijn de ingrediënten van een dergelijke oplossing.

3 Zorgtoepassing voor alle gebruikers
Het nu toepassen van het gebruiksvolume voor de doelgroep: patiënt/bewoner, zorgprofessional, familie en naasten. Of je er werkt (voor je werk komt), of je er ligt/woont en of je er op bezoek komt, de zorgtoepassing van een gebruiksvolume moet op alle gebruikers afgestemd zijn.

Eenvoudige voorbeelden dat dat nu nog steeds niet zo is zijn bijvoorbeeld:
grootschalig -  het verloren voelen binnen de omvang van het volume en haar terrein
kleinschalig -  het prikboard met alle steunbetuigingen achter de patiënt, alleen zichtbaar voor bezoek en zorgmedewerkers.

Het (tijdelijk) scheiden van geliefden/paren of ouder/ kind bij (noodzakelijke) opname in zorginstelling/ziekenhuis omdat bij het ontwikkelen niet voldoene (geen) rekening gehouden is met gezond/zorgbehoeftig of  zorgbehoeftig/zorgbehoeftig. We moeten naar een situatie toe waarbij  voor alle woon/zorgoplossingen  gezond/zorgbehoeftig en zorgbehoeftig/zorgbehoeftig het uitgangspunt is.  Voor tijdelijke situaties en voor definitieve. 

4 Crowdsourcing en crowdfunding gaan hand in hand
Een verdienmodel ontwikkelen dat 1, 2 en 3 als grondslag heeft. Wanneer grondstoffen waarde krijgen, ook na de eerste levenscyclus is een verdienmodel eenvoudig. De investering voor het materiaal van het gebruiksvolume hoeft slechts eenmaal gedaan te worden, op beperkte aanvullen/wijzingen na voor de komende levenscycli.

Ook zonder de restwaarde van grondstoffen is een verdienmodel mogelijk. Leegstand wordt geëlimineerd. Het inzetten van de opzettelijk ontworpen flexibiliteit, vergt geen of nauwelijks investering. De gebruiksduur wordt meervoudig verlengd, de herinvestering wordt langdurig uitgesteld.

Duurzaam en besparen
Direct en indirect levert de denktank oplossingen voor leegstand, (zorg)huisvesting, vergrijzing, milieu en een antwoord op de VN definitie van duurzaamheid: zorgdragen dat toekomstige generaties in hun behoeften kunnen blijven voorzien. 

Hoe ambitieus het plan ook is, zonder de medewerking van de zorginstellingen zelf en concrete projecten waarop de plannen geënt kunnen worden zal het moeilijk en langzaam gaan. Het voordeel voor de instellingen is kennis en geld. De noodzakelijke kosten (kennis inbrengen is gratis) worden gedeeld op alle instellingen, dus een relatief laag bedrag.

De echte besparing zijn de gezamenlijke kosten die normaal gesproken gemaakt worden door architecten en adviseurs en uitvoering, voor elk project opnieuw door elke instelling opnieuw. Met dit initiatief gaan crowdsourcing en crowfunding hand in hand en leveren crowd-development beyond the current future.

René de Klerk

Geïnteresseerden kunnen hun gegevens mailen naar info@rendemint.nl

Deel dit artikel

permalink