Een gebouw als een boom, een stad als een bos (IV)

In de rubriek Een gebouw als een boom, een stad als een bos belicht  Rino Groenenberg geregeld het fenomeen Cradle to Cradle. Deze keer aandacht voor het nieuwe werken.

Work Life Balance

Anno 2011 wordt er door veel mensen full time gewerkt. Hoewel het nieuwe werken langzaam aan zijn intrede doet, staan nog veel mensen dagelijks tijd te verdoen in de file en hoor je nog wel eens dat er iemand in je omgeving last heeft van stress of zelfs van een burn out. Een van de redenen kan zijn dat je te hard werkt, maar het kan ook zijn dat je te weinig leeft.

In bepaalde gebieden waar veel leegstand is, is dit eigenlijk net zo. Er wordt teveel gewerkt, en te weinig geleefd. Verder zijn deze monotome gebieden verouderd, slecht bereikbaar en onaantrekkelijk. Dit zijn de gebieden met een burn out.

Park 20/20
Willen we ervoor zorgen dat deze burn out genezen wordt, dan moeten we er dus voor zorgen dat er meer leven in deze gebieden komt. Dat kan in de vorm van wonen, recreatie of dienstverlening (bijvoorbeeld kinderopvang, horeca, stomerij, kapper, etc.). Willen we de gebouwen die nu op de nieuwbouwagenda staan hiervoor behoeden, dan moeten we ervoor zorgen dat er een goede combi komt tussen werken en leven.

Dit kan zowel op gebouwniveau (bijvoorbeeld een kantorenflat met een bedrijfsrestaurant en een fitnesruimte) als op gebiedsniveau, waarbij wonen, recreatie, dienstverlening en bereikbaarheid dienen te worden geintegreerd.  Een goed voorbeeld hiervan is park 20/20, waar je voor en na je werk je kinderen kan halen en brengen, lekker kan eten en je pak naar de stomerij kan brengen.

Deze zelfvoorzienendheid is iets waar we meer en meer naar toe zullen moeten gaan. Met betrekking tot Cradle to Cradle gaat dat daarbij verder dan alleen het sluiten van de afvalkringloop, en zal het verder gaan richting een in balans zijnde kringloop tussen werken en leven.

Rino Groenenberg
Groenenberg deed aan de Hogeschool van Utrecht zijn afstudeeronderzoek naar  financiële haalbaarheid  van nieuw te bouwen Cradle to Cradle-gebouwen. Hij is momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Column schrijven?
Wilt u ook een column schrijven over Cradle to Cradle en deze delen met de lezers van Duurzaam Gebouwd NL, stuur dan een mail naar Gerard vos g.vos@duurzaamgebouwd.nl onder vermelding van: Een gebouw als een boom, een stad als een bos.

Deel dit artikel

permalink