Ontwerpwedstrijd eerste duurzame wijk Limburg

Er kan nog enkele dagen worden ingeschreven voor de ontwerpwedstrijd voor de eerste duurzame wijk in Limburg.

In Beek hebben wethouder Jan Bijen en gedeputeerde Noël Lebenshet startsein gegeven voor een ontwerpwedstrijd voor de eerste duurzame wijk in Limburg. Architecten en ontwikkelaars worden uitgedaagd betaalbare, duurzame en energiearme woningen te ontwerpen van herbruikbare materialen.

De opdracht is om samen met aannemers, constructiebedrijven, installateurs en toeleveranciers op zoek te gaan naar innovatieve en betaalbare oplossingen. Door in competitie en teamverband na te denken over duurzame oplossingen, bouwmethodes, materiaalgebruik en prijsstelling, zal uiteindelijk het beste plan ontstaan, zo is de verwachting.

Groenewald
Eind 2008 hebben Beek en de Provincie Limburg een intentieovereenkomst getekend om de eerste van de twee geplande duurzame wijken in Limburg te realiseren. Dit nieuwbouwproject is gepland op het terrein van de voormalige LTS Groenewald, op de hoek van de Vondelstraat - Dr. Beckersstraat in de wijk Proosdijveld.

Deze locatie is hiervoor aangewezen gezien de omvang van het gebied en omdat de locatie volledig in eigendom is van de gemeente, wat een ontwikkeling onder eigen regie mogelijk maakt.

Duurzaamheid centraal
De gemeente stelt het begrip duurzaamheid centraal bij de herontwikkeling van de locatie Groenewald. Dit betekent dat de wijk en de woningen op het gebied van onder andere energie, omgeving, gebruik van de woningen, milieu en gebruik van materialen duurzaam vormgegeven en gerealiseerd worden, maar wel met toepassing van technische en financieel haalbare en - waar mogelijk - beproefde maatregelen.

Bovendien moeten in de herontwikkeling ook de principes van Cradle to Cradle worden toegepast waarbij gebruikte grondstoffen in principe altijd opnieuw gebruikt kunnen worden en geen afval overblijft.

Een commissie toetst en beoordeelt de inzendingen en kiest de drie beste er uit. Die worden ruim één week lang gepresenteerd in het gemeentehuis, waarbij het publiek schriftelijk mag stemmen. Een jury wijst vervolgens mede op basis van de voordracht van de commissie en de voordracht van het bezoekende publiek een winnaar aan, die zijn plan verder mag uitwerken en realiseren.

Inschrijven voor de wedstrijd is mogelijk tot 25 maart 2011.

Deel dit artikel

permalink