Het gebruik van warmte-koudeopslag (WKO) komt niet goed genoeg van de grond. Reden voor minister Schultz van Haegen (I&M) om de regels aan te passen.
De vraag stijgt wel, maar het aanbod van bodemenergieinstallaties blijft achter, zo is te lezen in Cobouw. Door aanpassing van de regels hoopt de minister het installeren van de systemen makkelijker te maken.
Utiliteitsbouw
Met name het gebruik van de grote, open bodemenergiesystemen wil zij stimuleren. Deze installaties pompen grondwater omhoog, om dat na warmtewisseling weer terug te pompen in de grond. Vanwege hun omvang zijn open bodemenergiesystemen vooral populair bij utiliteitsbouw.
Ontwikkelaars en bouwers zien nu vaak af van het installeren van een dergelijk systeem vanwege lange vergunningsprocedures.
Vergunningsprocedure
Schultz wil met het Besluit bodemenergiesystemen de vergunningsprocedure voor open systemen verkorten en voor gesloten systemen verscherpen. Zo hoopt zij te bereiken dat de keuze voor een systeem vooral wordt bepaald door de kwaliteiten van de installaties en niet door de procedures.
Afbeelding: Bodemkaart Nederland