In de rubriek ‘Out of the box’ komt bouweconoom Hans Hidden met enige regelmaat met inspirerende 'duurzame' ideeën. De derde bijdrage van Hans gaat over de kostenconsequenties van ontwerpbeslissingen.
In het bouwproces zijn de kostenconsequenties van ontwerpbeslissingen niet altijd even duidelijk. Om dit euvel te ondervangen werkt men van de raambegroting naar de detailbegroting toe. Het programma van eisen (PvE) en uiteindelijk het bestek omschrijven de kwaliteit. De directiebegroting, een detailbegroting, wordt gemaakt op basis van het definitieve bestek. Hierdoor wordt uiteindelijk de definitieve prijs-kwaliteitverhouding duidelijk.
TVT
Wat nu wanneer we tevens een zogenaamd 'single tagged budget' gaan gebruiken. Het is een extra hoeveelheid geld waar alleen een terugverdientijdkenmerk aan is gegeven en die bij voorkeur wordt gebruikt voor PvE vreemde ingrepen die er mogelijk 2 voor 12 bijkomen.
Van deze ingrepen en van hun kwaliteit is in de definitiefase niet gerept. Bij het single tagged budget staat daarom alleen de relatief strenge Nederlandse wet- en regelgeving borg voor een minimum aan kwaliteit.
Een single tagged budget wordt herkend aan de enkele randvoorwaarde dat het uit te geven bedrag binnen een van te voren bepaalde periode, bijvoorbeeld 9 jaar, moet zijn terugverdiend. Op de enkele 'tag' staat dan duidelijk vermeld: TVT < 9 jr.
Gebruikt men het single tagged budget voor ingrepen om te verduurzamen dan moet ook de daarbij behorende cashflow in kaart worden gebracht. Dit ter bepaling van die enige randvoorwaarde: de terugverdientijd (TVT).
ir. Hans Hidden