Eerste rekenmodel 'kosten en opbrengsten duurzaam bouwen' gelanceerd

Op de laatste Lente-akkoord bijeenkomst is een heldere doelstelling neergelegd voor 2011: duurzaamheid laten renderen. bbn adviseurs heeft hiervoor als eerste een rekenmodel ontwikkeld dat nu ook beschikbaar is voor de markt.

Het model maakt inzichtelijk wat duurzaam (ver)bouwen oplevert voor alle betrokken partijen (beleggers, gebruikers, projectontwikkelaars en overheid). Ook ontwikkelde bbn de studiedagen 'Kosten van duurzaamheid' waaraan alle leden van het Lente-akkoord gratis kunnen deelnemen. 

'Duurzaamheid laten renderen'
Duurzaamheid is mooi, maar is het ook financieel haalbaar? Beter gezegd: kan duurzaamheid renderen en kan het meer dan nu het geval is een lucratieve business case worden? Deze vraag stond centraal op de Lente-akkoord bijeenkomst van 9 december jl. In 2011 moet duidelijk worden wat duurzaamheid nu eigenlijk oplevert.

Nut en noodzaak
bbn adviseurs introduceert op 10 maart een rekenmodel dat de kosten en opbrengsten van duurzaamheid voor alle partijen doorrekent. Het model is volledig interactief, zodat allerlei scenario's snel kunnen worden afgewogen. Zo kan het debat over nut en noodzaak van investeringen in duurzaamheid op inhoudelijke grond gevoerd worden. bbn doet op dit moment al pilots met de eerste grote institutionele beleggers. Over enkele maanden zal de uitkomst hiervan bekend zijn.

Inzicht voor alle betrokken partijen

Bij de totstandkoming en gebruik van gebouwen zijn veel verschillende partijen betrokken. Eindgebruiker (huurder), projectontwikkelaar, belegger en overheid. Vaak doet de ontwikkelaar of eigenaar investeringen in allerlei duurzame maatregelen, terwijl de baten terecht komen bij andere partijen. Zoals lagere energielasten, meer comfort en een hogere arbeidsproductiviteit.

Ook opbrengsten van duurzaamheid, zoals minder leegstand of een hogere restwaarde voor de belegger, maakt bbn met dit model als onafhankelijk adviseur inzichtelijk.

Studiedagen 'Kosten van duurzaamheid'
bbn werkt nauw samen met het Lente-akkoord om kennis over duurzaam bouwen te vergroten en te delen. In het kader daarvan ontwikkelde bbn studiedagen over 'Kosten van duurzaamheid'. Deelnemers worden geholpen om (financieel) inzicht te krijgen in hun eigen duurzaamheidambities. Welke investeringen in duurzaamheid zijn gerechtvaardigd, wat levert dit op en wie profiteren er allemaal van?

Deelname aan de studiedagen is kosteloos voor Lente-akkoord leden. Aanmelden kan via 088-2267400.

Over het Lente-akkoord
Op 22 april 2008 werd het Lente-akkoord getekend. Een afspraak tussen overheid en marktpartijen om op korte termijn steeds energiezuiniger te gaan bouwen. Doel is om CO2-uitstoot terug te dringen en gebruik van eindige energiebronnen te beperken. Met als einddoel om in 2020 energieneutrale gebouwen te realiseren. Deelnemers aan het Lente-akkoord zijn de Minister van WWI, de Minister van VROM, Bouwend Nederland, Neprom en NVB.

Voor meer informatie over het model: bbn

Deel dit artikel

permalink