Out of the box (II)

In de rubriek ‘Out of the box’ komt bouweconoom Hans Hidden met enige regelmaat met inspirerende 'duurzame' ideeën. De tweede bijdrage van Hans gaat over laaghangend fruit.

Plukken we alleen laaghangend fruit?                                                     

Linksboven in figuur 2 zie je de ambitieboom zonder invulling. Dat wat verplicht is wordt gevisualiseerd door de stam, dat wat niet verplicht is door de kruin. De kruin kan bestaan uit een aantal horizontale lagen. Iedere laag vertegenwoordigt een ander ambitieniveau. Hoe hoger de laag in de kruin ligt hoe hoger het ambitieniveau is.

Onderin vindt men laaghangend fruit.  Dit betreft het laagste ambitieniveau. Bij het invullen gaat het altijd om het visualiseren van een extra inspanning bovenop wat verplicht is gesteld door de wet en/of regelgeving. Rechtsboven een resultaat van invulling.

Drie dimensies
De ambitieboom werkt met drie dimensies: de soort extra inspanning (weergegeven door de kleur), de moeilijkheidsgraad van de extra inspanning (de hoogte in de kruin) en het financieel economische offer dat daarmee gepaard gaat (de grootte van de kruin). De moeilijkheidsgraad van de extra inspanning kan bijvoorbeeld de eenvoudige terugverdientijd (TVT) zijn.

In afbeelding drie geeft de kleur blauw aan dat het om extra isoleren gaat en dat de TVT van de daarbij behorende extra investering kleiner of gelijk moet zijn aan negen jaar. In jaaroverzichten, zie de twee ambitiebomen in figuur 3, zou de grootte van de kruin iets kunnen zeggen over de grootte van de extra investering in opeenvolgende jaren. De kleur oranje staat hier voor het realiseren van extra warmteterugwinning. 

ir. Hans Hidden

Deel dit artikel

permalink