Doek gevallen voor ICSE

Het International Center for Sustainable Excellence (ICSE) is in financiële nood. De leden van de instelling hebben inmiddels het faillissement aangevraagd. Er wordt gekeken of een doorstart mogelijk is.

Bij het instituut, dat is gevestigd in de Philips Lichttoren, werken zeven mensen, aangestuurd door een dagelijks bestuur van twee. Het ICSE werkt met bedrijven die ruimte huren van de bv. Dat heeft om die reden de hele eerste verdieping van de Philips Lichttoren in gebruik, waaronder een auditorium.

Rendabele exploitatie
Bij de start in 2009 waren er ongeveer 50 deelnemers die een stand huurden voor 15.000 euro per jaar. Voor een rendabele exploitatie zou dat uit moeten groeien tot 100 leden, maar dat is volgens bestuurder Peter Gloudi door de crisis niet gelukt. Volgens Gloudi heeft het initiatief wel geleid tot aantoonbaar betere samenwerking op het gebied van duurzaamheid tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen.

3,5 ton
Het faillissement kost de gemeente 3,5 ton, omdat ze zich garant hebben gesteld. In een verklaring schrijft het college van B en W verrast te zijn door de faillissementsaanvraag van de aandeelhouders.

Enkele weken geleden werd het college geinformeerd over de penibele financiële situatie. Gevraagd werd of het college mee wilde zoeken naar een oplossing. Daar was men in het stadhuis nog mee bezig toen het bericht over de faillissementsaanvraag kwam. De gemeente is verplicht tot betaling van de 3,5 ton euro maximaal over te gaan.

Precies een jaar geleden besloot het college van B en W namelijk om zich garant te stellen. Daardoor was de Rabobank bereid het Duurzaamheidscentrum 3,5 ton te lenen. De bank wil dat geld nu terug van de gemeente.

Zie ook: Berend Aanraad verlaat het ICSE.

Bron: Eindhovens Dagblad

Deel dit artikel

permalink