Een gebouw als een boom, een stad als een bos (I)

In de rubriek Een gebouw als een boom, een stad als een bos belicht  Rino Groenenberg geregeld het fenomeen Cradle to Cradle. In de eerste aflevering kijkt hij naar de financiele haalbaarheid van Cradle to Cradle-gebouwen.

C2€

Afgelopen vier maanden heb ik me met de complexe vraag bezig gehouden hoe het concept Cradle to Cradle op gebouwniveau financieel haalbaar gemaakt kan worden. Hieruit kwamen twee soorten conclusies, namelijk hard en zacht.

De harde conclusie is dat een duurzaam/C2C gebouw een hogere restwaarde heeft en bespaart op (stijgende) energie kosten. De zachte conclusie is dat cradle to cradle eigenlijk het meest winstgevende is wat er is, mits we de moeilijk in geld uit te drukken voordelen zoals productiviteit, milieukosten en marketingwaarde toch in geld uitdrukken.

Waar ik me over verbaasde tijdens mijn onderzoek was dat huren inclusief energie in Nederland als revolutionair wordt beschouwd. Eigenlijk zouden we dit allang moeten doen, daarbij de opmerking makend dat de eindgebruiker wel zelf voor de energiekosten opdraait. Ik denk dat we met Esco's en DBFMO(+) contracten in Nederland veel meer mogelijkheden hebben dan we ons eigenlijk beseffen.

Maar wat me eigenlijk nog meer verbaasde, was dat het hele duurzaamheidsvraagstuk tot nu toe zo beperkt wordt tot energiebesparing. Want als er bedrijfskundig gekeken wordt naar de energielasten van een dienstverlenend bedrijf, dan blijkt dat deze slechts ongeveer een half procent uitmaken van de totale bedrijfslasten. Verder bleek ook dat teruggerekend de huur ook maar ongeveer 5 (tot maximaal 10 %) bedraagt van de totale lasten.

Deze feiten in ogenschouw nemend denk ik dan: Wat zou het uitmaken als je 10 of 20% meer betaalt voor een duurzaam of Cradle to Cradle-pand? Of voor duurzame energie? Waar hebben we het eigenlijk nog over? Het spijt me om dit te zeggen: maar in sommige opzichten zijn we als Nederlanders toch wel een beetje gierig.

Rino Groenenberg
Groenenberg deed aan de Hogeschool van Utrecht zijn afstudeeronderzoek naar  financiële haalbaarheid  van nieuw te bouwen Cradle to Cradle-gebouwen. Hij is momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Column schrijven?
Wilt u ook een column schrijven over Cradle to Cradle en deze delen met de lezers van Duurzaam Gebouwd NL, stuur dan een mail naar Gerard vos g.vos@duurzaamgebouwd.nl onder vermelding van: Een gebouw als een boom, een stad als een bos.

Foto Camouflagehotel

Deel dit artikel

permalink