Aardwarmtedag in Pijnacker-Nootdorp

De gemeente en het bedrijf Ammerlaan The Green innovator organiseerden onlangs een bijeenkomst om het 'momentum' van de daadwerkelijke levering van aardwarmte te markeren.

Het bedrijf Ammerlaan The Green Innovator heeft een optimaal duurzame energiebron aangeboord. Een zwembad, school, sportcentrum en collega-kwekers in de buurt delen mee in het warme water. Een wereldprimeur voor de glastuinbouw door de koppeling aan de stedelijke omgeving.

Kansen
"Deze bijeenkomst is een uitgelezen moment om te laten zien dat er -ook in economisch moeilijker tijden- kansen liggen voor innovaties in de glastuinbouw en op het gebied van duurzaamheid" sprak burgemeester Buddenberg. "De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de ambitie om de warmtetransitie te versnellen in haar gemeente, maar ook om een inspiratie te zijn voor andere gemeenten".

Diepte
Om 09.00 uur startte de Expertmeeting 'Met warmte de diepte in'. Wethouder José van Egmond opende het programma met een toespraak over warmtetransitie (de overgang van ouderwetse brandstof zoals gas en olie naar duurzame brandstof zoals aardwarmte) de rol van de gemeente en haar ambities op dit gebied. "De gemeente is zeer actief als het gaat om het versneld tot stand brengen van de warmtetransitie". De wethouder ging in op de strategie, de resultaten tot nu en wat het komend jaar nog op stapel staat.

Na de netwerk-lunch volgde een interessant middagprogramma met vraaggesprekken, een film over het doorlopen boorproces, het officiële moment 'van de kraan opendraaien' en een humoristisch intermezzo. Diederik Samson, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, wist de zaal niet alleen te inspireren maar ook te beroeren met zijn speech. René van der Gijp had zoals gewoonlijk de lachers op zijn hand.

De firma Ammerlaan The Green Innovator, burgemeester Rik Buddenberg en wethouder José van Egmond sloten samen de dag af "We zijn er trots op koploper te zijn met een geslaagde boring naar aardwarmte, waarbij niet alleen de glastuinbouw profiteert, maar ook energievragers in de gebouwde omgeving. "

Op de gemeentelijke website vindt u onder Projecten de nieuwsbrief 'Met warmte de diepte in'.

Deel dit artikel

permalink