Designers Delight:  Prestatie Watertoren ongeëvenaard

Gedurende de BouwBeurs trakteerde Kingspan in samenwerking met Duurzaam Gebouwd de beursbezoeker op lezingen in het Duurzaamheidspaviljoen over tal van duurzame onderwerpen. Korte informatieve sessies die het beursbezoek aangenaam verdiepen.

Watertoren in Bussum

De watertoren in Bussum heeft een hoge milieuscore. Dankzij een uitgekiende prefab bouw en diverse energiebesparende maatregelen.

Tot zijn spijt erkende Nikaj van Hermon van TNT op het Greenbuild Congress 2011 dat het nieuwe hoofdkantoor niet zo hoog scoort als de Watertoren in Bussum. De halverwege 2010 opgeleverde watertoren met kantoorruimte tussen de bomen van Bussum steekt met 1028 (Milieu Index Gebouwen) punten nog steeds fier uit in het duurzame landschap.

Vandaar dat Bob Custers (VOCUS architecten), architect en mede ontwikkelaar van de nieuwe kantoorwerkplek werd uitgenodigd om tijdens de Design Delight sessies in het Duurzaamheidspaviljoen het project nog eens toe te lichten.

Het verhaal is er, dankzij het grote succes van de score en, belangrijker, de tevredenheid van de huurders alleen maar mooier op geworden. We zien hoe het gebouw van een watertoren tot een complex wordt en zich, bijna zonder schade aan de natuur aan te richten, inpast tussen de bomen van het aangrenzende natuurgebied. 

Maatregelen
"We stoken de WKK op afgewerkt frituurvet dat eigenlijk nog wat te duur is, vertelt Bob Custers. "Dat zou zo'n 10 procent goedkoper moeten. En omdat water nog te goedkoop is hebben we de eigen waterzuivering nog even achterwege gelaten. Wel spoelen we de toiletten met het water dat door een helofytenfilter gezuiverd is in de vijver naast de watertoren".

Daarmee is een aansluiting op het riool overbodig,, vertelt Custers. "En gezien de grote afstand tot het riool was het ook gewoon de goedkoopste oplossing. Het water wordt hergebruikt voor toiletspoeling en had aanvankelijk een kleur alsof er niet was doorgespoeld. Maar dat probleem is nu verholpen."

De windmolen op de prachtig getransformeerde watertoren heeft meer een symbolische waarde. "De opbrengst is zo gering dat we de investering er pas over honderden jaren uit zullen hebben."

Niet stil zitten
Hoewel het architectenbureau al weer met tal van andere opdrachten aan de slag is, vertelt Custers graag over het prestigieuze project. Nu ook aangevuld met eigen ervaring omdat ook zijn kantoor huisvest in het nieuwe pand. "De verlichting in het gebouw maakt vooral gebruik van binnenvallend zonlicht. Led-verlichting en beweging detectoren. Als je lang stilzit gaat het licht uit heb ik ontdekt!"

Het zendingswerk is niet gestopt bij de oplevering. "Bezoekers zijn van harte welkom. Jaarlijks organiseren we twee open dagen. We hebben inmiddels al vele honderden mensen rondgeleid."

Tekst: Ronald van Bochove

Deel dit artikel

permalink