Zonne-energie blijft rendabel, installatie is laatste drempel

Ondanks het wegvallen van de subsidies aan huishoudens voor zonnepanelen wekken steeds meer mensen zelf energie op via zonnepanelen op hun dak.

Ook zonder tegemoetkoming van de overheid is dit rendabel. Veel huishoudens willen energieneutraal worden door energie te besparen en door zelf op te wekken. Goede installatie van zonnepanelen is hiervoor een basisvoorwaarde. Met een paar panelen op een dak voorziet een huishouden direct voor een deel in de eigen elektriciteitsbehoefte en verlaagt de energienota. De gebruiker wordt minder afhankelijk van stroomtarieven en draagt bij aan een schoner milieu. Waar installatie van de zonnepanelen nog als grootste drempel wordt gezien, wijst een grootschalige landelijke enquête onder klanten van Greenchoice uit dat dat niet nodig is.

Jurjen Algra, marketing manager Greenchoice: 'Met de prijsdaling voor zonnepanelen van de afgelopen twee jaar is zelf energie opwekken ook rendabel zonder subsidie. Zonnepanelen gaan namelijk minimaal 25 jaar mee en zijn met de huidige energieprijzen na ongeveer 20 jaar terugverdiend. Als de energieprijzen in de tussentijd verder stijgen, dan wordt het - naast de duurzaamheidsoverweging - ook financieel steeds interessanter.'

Greenchoice heeft als doelstelling is dat iedereen minstens net zoveel energie opwekt als verbruikt. Dit mag niet ten koste gaan van het leefcomfort. Greenchoice neemt overtollige energie af en levert energie op de momenten dat er zelf niet wordt opgewekt. Stroom van zonnepanelen is één van de makkelijkste en meest schone vormen van energie. Zodra het systeem is geïnstalleerd, wordt direct schone, gratis zonnestroom opgewekt, gebruikt of aan het energienet toegevoegd. Twaalf zonnepanelen op een dak zijn genoeg om de helft van het verbruik van een huishouden op te wekken. Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als op platte daken worden geïnstalleerd.

'Omdat wij zelf geen panelen leveren, houden wij onder klanten met zonnepanelen een klanttevredenheidsonderzoek over de installateurs. Alle installateurs werden door de 900 respondenten uit het hele land zonder uitzondering voldoende tot uitstekend beoordeeld. Dat is belangrijk omdat de installatie vaak als argument wordt gebruikt om geen zonnepanelen te plaatsen.' aldus Algra.

Voor een overzicht zie http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/zonnepanelen-kopen

In 2009 en 2010 (tijdens de SDE regeling) heeft:
12% panelen geplaatst zonder subsidie
10% een lokale subsidie gekregen
59% de landelijke SDE subsidie gekregen
18% een combinatie van SDE en een lokale subsidie gebruikt

Deel dit artikel

permalink