Afspraken over duurzame ontwikkeling Rotterdam

Op 26 oktober 2010 ondertekenden wethouder Alexandra Van Huffelen, Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte en wethouder Hamit Karakus, Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed met ruim 40 vastgoedpartijen een Samenwerkingsovereenkomst Duurzaam Ontwikkelen.

In deze overeenkomst zijn de ambities en uitdagingen opgenomen waarvoor de partijen zich de komende jaren inzetten. Werd in een eerdere overeenkomst uit 2008 vooral ingezet op CO2 reductie bij nieuwbouw, nu wordt van een brede definitie van duurzaamheid uitgegaan bij zowel bestaande bouw als nieuwe gebiedsontwikkeling en projecten.

Naast CO2 reductie gaat het om zaken als energie, water, afval, gezondheid, luchtkwaliteit (incl. NOx en fijnstof), landgebruik, buitenruimte, transport en management. Ook is het de ambitie Rotterdam groener en aantrekkelijker te maken.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst pakt door op de eerdere overeenkomst uit 2008. Deze samenwerking heeft al geleid tot concrete verduurzaming van diverse initiatieven, zoals het gebouw De Rotterdam, de aanbesteding van het nieuwe Stadskantoor als meest duurzame gebouw van Nederland, de Tweede Koopgoot, het Drijvend Paviljoen en het gebouw Central Post. Bij het Stadionpark, Central District, Stadshavens en Binnenstad wordt nauw samengewerkt om de gebiedsontwikkeling duurzaam aan te pakken.

De belangrijkste ambities uit de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zijn:
- Rotterdam streeft ernaar om in 2014 mee te dingen naar de European Green Capital Award.
- Rotterdammers wonen en leven bewuster in een schone en groene stad en zijn zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor het milieu.
- Rotterdam is klaar voor de toekomst en pakt duurzaamheid integraal op. Ook wordt Rotterdam groener en aantrekkelijker.
- Rotterdam gaat voor duurzame gebiedsontwikkeling en kijkt verder dan het gebouw alleen. Bewoners, gebruikers en beleggers in het gebied worden bij een ontwikkeling betrokken.
- Leegstaande kantoorgebouwen worden getransformeerd en bestaande bouw wordt verduurzaamd.
- Alle nieuwbouw in de planfase wordt voorzien van een duurzaamheidslabel.
- Bij renovatie, transformatie en sloop wordt duurzaam omgegaan met materialen, via hergebruik van bestaande materialen en/of duurzaam slopen.
- Elke partij levert een concreet project dat bijdraagt aan deze ambities.|

Met het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst tekenen de partijen voor een schoner, mooier en economisch sterker Rotterdam. Een stad waarin wordt samengewerkt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en waar duurzaamheid bijdraagt aan economische groei.

Deel dit artikel

permalink