De ambities zijn er en deels de mogelijkheden ook, maar of het wordt gehaald om als stad Hoorn 'klimaatneutraal' te zijn in 2040, moet de geschiedenis uitwijzen.
"We hebben 2040 als een stip op de horizon gezet, want je moet toch ergens beginnen. We willen zo concreet mogelijk aan de gang", vertelt wethouder Westenberg van Hoorn.
Hoorn kiest daarbij voorlopig niet voor dwingende maatregelen. Er is een routekaart uitgezet die mogelijkheden aangeeft om zo mogelijk in 2040 het punt te hebben bereikt om zonder nadeel voor het klimaat als stad te functioneren. De mogelijkheden die de lokale overheid daarin heeft zijn echter heel gering, geeft Westenberg toe. "Van de mogelijkheden om duurzaamheid te bereiken ligt 99% buiten het directe bereik van de gemeente."
De gemeente kan voor die 1% zelf het nodige doen om 'klimaatneutraal' gericht te werken, door bijvoorbeeld het wagenpark aan te passen, energiebesparing in gebouwen in te stellen, duurzaam in te kopen (van groen tot fair trade) en dergelijke. De rest kan vooral komen van grote bronnen als woningbouw: bij nieuwbouw gelijk goed duurzaam en energiebewust bouwen en bij bestaande bouw op energiegebruik en duurzaamheid gerichte renovaties toepassen.
"De mogelijkheden worden steeds groter en uiteindelijk geldt dat energiezuinig bouwen heel normaal is, want de energiekosten stijgen alsmaar en zullen investeren in duurzaam bouwen en verbouwen steeds goedkoper maken." Ondertussen wil Hoorn vooral duurzaamheid stimuleren en mensen en bedrijven daarvan meer bewust maken. "Al is dat voor veel bedrijven al niet meer nodig," weet Westenberg.
Daarnaast worden er stimulansen georganiseerd: van 'duurzaamheidsleningen' (goedkoper lenen voor verbouwingen met duurzaamheid als doel), het instellen van een duurzaamheidsfonds (als steun voor grote investeringen in duurzaamheid in de stad) en het voortzetten van de bekende publiekscampagnes als 'Puur Hoorn'.
Bron: Webregio NL