Farm-port duurzaamste idee landbouwontwikkelingsgebied  

Het concept Farm-port van de heer Beke uit Eindhoven is de winnaar van de wedstrijd om duurzaam ondernemen in een landbouwontwikkelingsgebied te stimuleren.

"Volgens de gemeente Peel en Maas is Farm-port de beste inzending, ook naar de toekomst gezien: het meest voorwaardenscheppend voor innovatie en duurzaamheid," aldus Gerard Boonekamp, jurylid en beleidsmedewerker gemeente Peel en Maas.

Lars Beke, winnaar van de wedstrijd: "Wat ik heb geprobeerd is voor bedrijven een duurzame, kostenbesparende mogelijkheid te creëren, met als subdoelen om de mens weer bij het voedselproces te betrekken en de omliggende bewoners recreatiemogelijkheden te bieden in het LOG. De inspiratie van dit idee komt van de airports, met name de terminals. Het idee is dat bedrijven zich gaan centreren en zo clusters vormen waar verschillende stallen verbonden zijn aan elkaar met een centraal punt in het midden."

Farm-port: terminals en kern
Het concept Farm-port bestaat uit twee delen: de terminals (stallen en dergelijke) en de kern (het centrale punt). Het idee achter meerdere stallen als terminals is dat er beter gebruikt kan worden gemaakt van diensten die anders elke stal voor zichzelf moet hebben. "Denk daarbij aan gezamenlijke graanopslag of één gezamenlijke opslagplaats voor overtollig mest, wat men dan kan omzetten naar groene stroom en restproducten voor extra inkomsten, aldus de bedenker van de Farm-port.

"Het doel moge dus duidelijk zijn: het reduceren van overtollige uitstoot en het besparen van kosten voor bedrijven." Het centrale punt heeft een overkoepelende functie en is te gebruiken voor meerdere doeleinden zoals opslag van machines of mest. Maar er zijn ook mogelijkheden aangereikt om dit punt in te richten als recreatieplek: "Het bedrijf kan bezoekers en toeristen een kijkje geven in de stallen, hun methodes en zo mensen weer betrekken bij het voedselproces." Andere ideeën voor dit punt zijn fietsverhuur, eetgelegenheid of kinderboerderij. 

Verbetering
In een  andere inzending die de gemeente Peel en Maas aansprak was wordt specifieke aandacht gegeven aan  de communicatie en imagoverbetering van landbouwontwikkelingsgebieden. De gemeente Peel en Maas wil met een landbouwontwikkelingsgebied niet alleen een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor intensieve veehouderijen, maar ook verhoging van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat van een dorpskern.

De gemeente biedt agrarische bedrijven graag ruimte voor uitbreiding en innovatie, maar let ook goed op de inpassing in het landschap. Dat is ook belangrijk voor toerisme en recreatie, een bedrijfstak met flinke groeimogelijkheden. Agribusiness, recreatie, midden- en kleinbedrijf: de veelzijdigheid van de regionale economie is een groot pluspunt.

Aanleiding wedstrijd
Aanleiding voor de challenge is het feit dat de  agrarische sector een belangrijke functie in de gemeente Peel en Maas heeft en die sector is flink in beweging. Peel en Maas wil een voorbeeld voor de regio zijn. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol en nieuwe creatieve ideeën zijn welkom. De gemeente Peel en Maas heeft InnoChallenge, gespecialiseerd in crowdsourcing, hiervoor ingeschakeld.

InnoChallenge koppelt bedrijven of instanties aan mensen, onder andere HBO en WO-studenten, met creatieve en innovatieve ideeën. "Crowdsourcing is een instrument dat helemaal past bij de gemeente Peel en Maas en we blijven het ook in de toekomst gebruiken", aldus Gerard Boonekamp.  "De wedstrijd heeft ons volop input opgeleverd voor verdere ideevorming. Informatie die  wij op onze beurt ook weer delen met de betrokkenen."

 Het prijzengeld voor deze wedstrijd bedroeg 1.500 euro

Deel dit artikel

permalink