De Belgische dakbedekkingsspecialist Derbigum brengt in wereldprimeur een volwaardig alternatief op de markt voor bitumineuze roofing. In de R&D-afdeling werkte een team van 4 à 5 personen twee jaar lang intensief aan de ontwikkeling ervan.
R&D-manager Hans Aerts: “Het was zoeken naar de optimale combinatie van ecologische componenten om eenzelfde kwaliteit én verwerking als traditionele bitumen te verkrijgen. De technologie is gepatenteerd en de ‘cradle to cradle’-certificering voor het plantaardig membraan is lopende. Rond oktober verwachten we het officieel certificaat.”
Uniek, zo oordeelde inderdaad ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de ‘Cradle to Cradle’-certificering behandelt voor het plantaardig dakmembraan.
Op termijn wil Derbigum het assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: “Bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven. We blijven investeren in deze technologie en in onze ‘greennovation’-strategie.”
Hogere prijs
Hoewel de prijs per m2 hoger ligt dan bestaande producten, maakt Derbigum zich geen zorgen: “Het is niet de bedoeling om onze eigen producten buitenspel te zetten, wel om te zorgen voor toekomstige alternatieven. De vraag naar plantaardige membranen is er en zal in de toekomst alleen maar groeien.”
Achtergrond
Met zijn ecologische samenstelling – o.a. plantaardige oliën en dennenharsen – biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt.
Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financiële steun van de Waalse Regio voor het membraan en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten.
Bron: Engineerinet.be