Eerste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouwwoningen gelanceerd

De Dutch Green Building Council (DGBC) presenteert een nieuwe versie van BREEAM-NL Nieuwbouw, een keurmerk dat de duurzaamheidprestatie van nieuwe gebouwen bepaalt.

Deze Versie 2.0 beschikt over een volledig geïntegreerd systeem voor de beoordeling van woningen (zowel grondgebonden woningen als appartementen). BREEAM-NL Nieuwbouw 2.0 maakt het mogelijk woningen voortaan volledig op eigen niveau te beoordelen, in plaats van hun duurzaamheidsprestatie af te leiden van een keurmerk dat gebaseerd is op de beoordeling van utiliteitsbouw.

De DGBC verwacht al tijdens het Nationaal Sustainability Congres op 24 november het allereerste BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat voor een woningbouwproject te kunnen uitreiken.

Wijkniveau
Projectmanager Maarten Dansen geeft een voorbeeld: "In BREEAM-NL Nieuwbouw houden we rekening met de aanwezigheid van duurzame energievoorzieningen op het plot. Voor een kantoor (utiliteitsbouw) is dat relevant, maar bij woningen moet je dergelijke eisen eerder op wijkniveau bekijken."

Vandaar dat er direct na de presentatie van BREEAM-NL Nieuwbouw 1.0 een werkgroep startte met de opdracht dit keurmerk geschikt te maken voor woningen en appartementen. Dansen: "De werkgroep stelde vast dat verschillende credits helemaal niet, of moeilijk, toepasbaar zijn op woningbouw. Daarom gelden een aantal credits die wel voor utiliteitsbouw gelden, niet voor woningen en appartementen. Ook grepen we terug op de oorspronkelijke Britse keurmerken, met name het specifiek voor woningen opgezette BREEAM EcoHomes. De Britse overheid heeft dit als 'Code for Sustainable Homes' verheven tot algemene standaard voor duurzame woningen en appartementen. We hebben daarnaast gekeken naar GPR Gebouw. Uiteindelijk zijn op basis hiervan ook credits toegevoegd, zoals Flexibiliteit en Toegankelijkheid. Andere nieuwe credits zijn Privé Buitenruimte en Efficiënt Grondgebruik."

Nieuw evenwicht
De woningmarkt had het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Inmiddels is echter sprake van licht herstel. En het belang van duurzaamheid neemt ook in de woningmarkt steeds verder toe. Onderzoeken tonen keer op keer aan dat de huur van duurzame gebouwen hoger ligt dan het gemiddelde, dat ook de bezettingsgraad doorgaans beter is en dat de beheer- en onderhoudskosten lager zijn.

Belangrijke stimulansen voor gebouweigenaars (waaronder woningbouwcorporaties) om te kiezen voor duurzame woningen en te investeren in middelen om hun claim duurzaam te zijn ook te bewijzen. Met andere woorden: woningen en appartementen laten certificeren volgens BREEAM-NL Nieuwbouw 2.0, of volgens het nieuwe keurmerk BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik dat eraan zit te komen. Ook de huurders zullen hier blij mee zijn, aangezien zij allemaal graag hun energierekeningen stevig naar beneden willen brengen en een kwalitatief betere woning willen.

De beoordelingsrichtlijn is te downloaden van de website van DGBC: 
http://www.dgbc.nl/images/uploads/20100929_BRL_2010-v2.0_BREEAM-NL-NL.pdf

Deel dit artikel

permalink