Het Nederlandse bedrijf Rubia Natural Colours heeft een innovatief en duurzaam productieproces ontwikkeld dat wereldwijd ongeëvenaard is. Rubia vervaardigt en verkoopt plantaardige kleurstoffen. 'Rubia Natural Red' is de kleurstof die gewonnen wordt uit de meekrapplant. Uit recent onderzoek aan de Universiteit van Utrecht is vast komen te staan dat de productie van Rubia een positieve bijdrage levert aan het milieu.
Directeur Anco Sneep is verheugd: “Dat we met ons gepatenteerde proces kleurstof van constante samenstelling en echtheden produceren en bovendien snel grote hoeveelheden kunnen leveren maakte ons al uniek in de wereld. Dat we nu ook aan kunnen tonen dat gebruik van onze kleurstof een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het eindproduct is geweldig nieuws”.
Rubia staat aan het begin van een internationale doorbraak. Sneep: “De afgelopen jaren hebben we veel bereikt. Rubia is gecertificeerd door de Global Organic Textile Standard (GOTS) en is een partnership aangegaan met Wools of New Zealand. Zij hebben begin dit jaar hun natural integrity product line Laneve geïntroduceerd, waar onze kleurstoffen perfect bij aansluiten. Door marktresearch en door deel te nemen aan diverse beurzen zijn we erachter gekomen dat er grote kansen liggen in de tapijtindustrie. Juist die industrie is zeer geïnteresseerd in ons product vanwege de kwaliteit en kleurechtheid van onze kleurstof en met name vanwege het milieueffect.Grote spelers in de tapijtindustrie als Desso en Danspin hebben duurzaamheid hoog op de agenda staan. Ons product kan echt toegevoegde waarde voor hen hebben!”.
Rubia Natural Colours uit Steenbergen speelt zich dit jaar nadrukkelijk in de kijker bij architecten en de creatieve sector. “Duurzaam bouwen en inrichten zijn met name in de projectmarkt vereisten. Architecten en interieurarchitecten moeten bekend zijn met ons product. We zullen aanwezig zijn op architect@work in Rotterdam en op de Vakdag van de Woonbeurs Amsterdam”, aldus Sneep.
Daarnaast is Rubia participant van de expositie !Think in het Audax Textielmuseum en sponsort het een conferentie voor de creatieve industrie op het gebied van kleur. Het eerste grote project dat dit jaar opgeleverd wordt is het nieuwe ZLTO kantoor in Den Bosch. Architectenbureau Concern tekende voor de inrichting, de tapijten van M.I.D. Robusta werden met Rubia geverfd.
Sneep kijkt ernaar uit: “Eindelijk kunnen we dan laten zien waar het om gaat, de mooiste kleuren van de wereld, die van de natuur zelf, uit onze plantjes de meekrap en de wouw”.
Achtergrond
Het winnen van pigment uit de meekrapplant is niet nieuw, dat gebeurt al sinds de oudheid. Een van de oudst bekende voorbeelden van textiel met meekrapwortel geverfd, is een riem die werd aangetroffen in het graf van Tutankhamon (1350 v. Chr.) In de Middeleeuwen werd de teelt van meekrap gestimuleerd door Karel de Grote. Zo kwam de plant in Nederland terecht, met name in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden.
Door de ontwikkeling van het veel goedkopere synthetische alizarine ging het snel bergafwaarts met de meekrapteelt. Begin 1900 was de professionele teelt volledig verdwenen. Medio 1990 vatte de Wageningse hoogleraar, Ton Capelle, het idee op om de winning van kleurstof uit meekrap nog eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dit resulteerde uiteindelijk in het proefschrift “Red, redder, madder…”, waarop Dorien Derksen in 2001 promoveerde aan de Wageningen Universiteit.
Rubia Pigmenta Naturalia ging aanvankelijk onder leiding van de initiatiefnemer, prof. Capelle, als coöperatie van start. Inmiddels is het formeel als commercieel bedrijf actief in de markt, onder leiding van Anco Sneep. In een eigen, speciaal ontworpen fabriek wordt op een technisch hoogwaardige en duurzame wijze het plantaardige kleurstofextract gewonnen uit de wortel van de meekrapplant.
Rubia ontwikkelde eigen productieprocessen en patenten. Rubia werkt bij de bereiding van de kleurstof Rubia Natural Red uitsluitend met eigen meekrapvariëteiten, welke geteeld worden op de nabijgelegen Noord-Brabantse en Zeeuwse gronden. Zodoende heeft ze de zuiverheid van het uitgangsmateriaal dat voor de teelt wordt gebruikt volledig onder controle. De huidige productiecapaciteit bedraagt 25.000 kilo kleurstof in poedervorm per jaar.