Zonder bouwplaatsen geen stageplaatsen

Doordat het aantal bouwprojecten sterk is teruggelopen, wordt het voor leerlingen in de bouw in Noord-Nederland steeds moeilijker om een stageplek te vinden. In sommige gevallen kunnen zij daardoor niet eens hun opleiding afmaken.

Daarom heeft Max van den Berg, voorzitter van de Noordelijke Regieraad Bouw onlangs een brandbrief gestuurd aan gemeenten en andere partijen. Hij doet daarin een oproep om procedurele obstakels bij geplande bouwprojecten uit de weg te ruimen.

Een groot aantal voorgenomen bouwprojecten in Noord-Nederland komt (nog) niet van de grond. De oorzaken hiervoor liggen niet alleen in de economische recessie, maar ook in bureaucratische procedures. Het gevolg is dat veel leerlingen geen ervaring in de bouw kunnen opdoen en niet de vereiste kwalificaties kunnen behalen voor een baan in de bouw. Dit is een zorgelijke situatie omdat vanwege de vergrijzing op korte termijn een uitstroom van medewerkers zal plaatsvinden. Is er geen nieuwe aanwas, dan bestaat het risico dat het beschikbare potentieel voor de sector verloren gaat.

Max van den Berg, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen en voorzitter van de Noordelijke Regieraad Bouw (NRB), ondersteunt daarom een oproep van de NRB om zoveel mogelijk projecten vlot te trekken en daarmee de branche een nieuwe impuls te geven. In een brandbrief heeft Van den Berg gemeenten, provincies, waterschappen en woningcorporaties in Noord-Nederland opgeroepen bureaucratische obstakels bij op handen zijnde bouwprojecten uit de weg te ruimen. De NRB overweegt de instelling van een interventieteam dat opdrachtgevers op dit punt bij kan staan.

Noordelijke Regieraad Bouw
De Noordelijke Regieraad Bouw is in 2004 opgericht. Doel was aanvankelijk de dialoog binnen de sector weer op gang te krijgen na de vertrouwenscrisis als gevolg van de parlementaire enquêtecommissie bouwfraude. De NRB richt zich nu vooral op het bevorderen van innovatie in de noordelijke bouwkolom.

Deel dit artikel

permalink