Duurzaam huis

24 september 2010

Op welke manier kun je als interieurarchitect rekening houden met thema’s als milieu en duurzaamheid? Tien textielbedrijven uit Brabant en Limburg proberen antwoord te geven op die vraag door vanaf 24 september hun prototypes te presenteren in het Tilburgse Audax Textielmuseum.

De presentatie “Duurzaam Huis” biedt niet alleen een overzicht van nieuwe ontwerpen, maar laat ook zien op welke wijze in de moderne textielindustrie wordt gewerkt met het thema duurzaamheid.

Voorafgaande aan de presentatie vindt een ‘creative search conference’ plaats waar deelnemers met elkaar van gedachten wisselen over het thema 'Duurzaam Huis'.  Tijdens die conferentie houdt directeur Wouter van Dieren van het Instituut voor Milieu- en Systeemanalyse, tevens lid van de Club van Rome, een voordracht over duurzaamheid. De opening van de presentatie wordt verricht door Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-en Zeeuwse werkgeversvereniging.

De op zichzelf al unieke samenwerking van de Brabantse en Limburgse textielbedrijven heeft geresulteerd in een aantal verrassende ontwerpen en productiemethodes. In het oog springt onder meer de poef “Texel Ottoman”, ontworpen door Christien Meindertsma voor de collectie van Thomas Eyck. De gebruikte wol is afkomstig van het Texelaar schaap en wordt met plantaardige kleurstoffen geverfd. Het gebruik van Nederlandse wol en natuurlijke kleurstoffen maken dit product tot een duurzaam ontwerp. Na afloop van de levensduur kan de poef volledig gecomposteerd worden tot voedsel voor planten.

De totale presentatie is vormgegeven door Driessen + van Deijne en brengt de duurzame prototypes in een passende context bij elkaar. De projectgroep 'Duurzaam textiel'die de presentatie organiseert bestaat uit tien bedrijven; Best Wool Carpets, Carpet Sign, Ecological Textiles, Innofa, J.A. Raymakers, Johan van den Acker, Mefil NV, Print Unlimited, Rubia Pigmenta Naturalia en EE Labels.

Deze tien bedrijven zijn lid van de Stichting Contactgroep Textiel. Deze Stichting heeft het instrument ‘Innovatie Prestatie Contract’ ingezet voor duurzame productontwikkeling. De IPC-regeling is een instrument van Agentschap.nl voor productontwikkeling en innovatie.

Waar, wanneer
Op vrijdag 24 september vindt de Creative Search Conference ‘Duurzaam Huis’ plaats in het Audax Textielmuseum. Na de presentatie van Wouter van Dieren wordt met de deelnemers gediscussieerd over het groene interieur, groene mode en groen tapijt, gevolgd door de opening en start van de prototype presentatie. De prototypes zijn te bezichtigen van 25 september tot en met 30 Januari 2011, parallel aan de tentoonstelling reTHINK! over duurzaam textiel.

Meer informatie: Audax Textielmuseum

Foto: Duurzaam zitelement

Deel dit artikel

permalink