SCS en EFL in actie voor duurzame scholen

Servicecentrum Scholenbouw (SCS) en de European Federation for Living (EFL) gaan samenwerken.

De twee bedirjven gaan de nieuwste ervaringen op het gebied van duurzaamheid en scholenbouw uitwisselen. Zo kunnen ze opdrachtgevers gezamenlijk helpen bij het bouwen van een duurzame school. Servicecentrum Scholenbouw (SCS) en de European Federation for Living (EFL) hebben op 23 augustus 2010 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

SCS
SCS ontwikkelt en verspreidt kennis over geïntegreerde contractvorming bij scholenbouw. SCS is een onafhankelijke, landelijke stichting, opgericht vanuit de ministeries van Financiën en OCW, de besturenorganisaties in het onderwijs en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De European Federation for Living is een Europees samenwerkingsverband van organisaties uit de vastgoedsector.

EFL
EFL wordt gevormd door ontwikkelaars, woningcorporaties, financiers en bouwbedrijven. De organisatie werkt aan kennis- en ervaringsuitwisseling op het gebied van duurzame vastgoedontwikkeling en ondersteunt partijen bij de ontwikkeling van energiezuinige gebouwen.

EFL maakt hierbij gebruik van internationaal opgedane ervaringen in andere landen. Met name in Duitstalige landen is de laatste jaren veel ervaring opgedaan met energiezuinige scholen, die ondanks de zeer hoge isolatie, toch over een gezond binnenklimaat beschikken. In Duitsland en Oostenrijk zijn al vele scholen gerealiseerd in de zogenaamde 'Passief Huisstandaard'.

Door het intensieve gebruik en de specifieke eisen die gesteld worden aan schoolgebouwen, is het ontwikkelen van scholenbouw een specialisme waarbij de expertise van SCS van bijzonder belang is. EFL is in staat de benodigde ervaringen van buitenlandse referentieprojecten te betrekken bij het ontwerp en de realisatie van nieuwe scholen in Nederland.

Afspraken
SCS en EFL hebben afgesproken om de komende periode met name bij nieuwe bouwprojecten voor scholen samen op te trekken. Zowel nieuwe scholen als de renovatie van bestaande scholen komen hiervoor in aanmerking. SCS en EFL streven ernaar reeds in 2010 te starten met gezamenlijke advisering bij de voorbereiding van een nieuw scholenbouwproject.

Foto: Leon van Gelderschool in Groningen van RAU Architects

Deel dit artikel

permalink