Als het Nederlandse natuurbeleid niet snel inspeelt op de klimaatverandering zullen de gevolgen rampzalig zijn. Dat staat in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Wageningen Universiteit (WU).
Volgens PBL en WU moet het beleid meer gericht zijn op het vergroten van het aanpassingsvermogen van de natuur. Het huidige natuurbeleid probeert momenteel alle dier- en plantensoorten met man en macht te behouden. Beide onderzoeksinstituties zeggen dat dat niet meer realistisch is.
Versnippering
In het rapport 'Adaptatiestrategie voor een klimaatbestendige natuur' constateren de onderzoekers dat Nederland opwarmt en in de toekomst vaker te maken zal krijgen met extreme weersomstandigheden. Hierdoor zullen bepaalde flora en fauna achteruit gaan of zelfs verdwijnen. Het klimaat is op termijn ongeschikt voor 15 procent van alle hier voorkomende dier- en plantensoorten.
Advies
PBL en WU adviseren de overheid een halt toe te roepen aan de versnippering van natuurgebieden. Het zou volgens hen beter zijn om een netwerk van beschermde reservaten aan te leggen, een zogenaamde ecologische hoofdstructuur, waardoor dier- én plantensoorten voor wie het hier te warm wordt, koudere streken bereiken.
Vanuit het zuiden kunnen nieuwe soorten zich in ons land vestigen. Goede verbindingen vergroten volgens de onderzoekers het aanpassingsvermogen van de natuur, en dat is gunstig ongeacht of de gevolgen van de klimaatverandering nu groter of kleiner zullen zijn.
Bron: PBS