Nieuwe Energie luidt de titel van het nieuwe boek van de ongekroonde Koningin van de duurzaamheid, Anne-Marie Rakhorst. Een verslag.
Tijdens een wederom groots gepresenteerde boekpresentatie van het boek 'Nieuwe Energie - Nederland na het fossiele tijdperk' gaven 20 augustus vriend en vijand acte de présence in de Amsterdamse Hermitage.
Rakhorst fluisterde ons vooraf toe met de bekende zachte g: "We hebben nog getwijfeld of we de presentatie gelijktijdig met Sail moesten houden, maar het is toch een goede keuze geweest." En dat was een understatement want de zaal was afgeladen en klaar voor dit goed opgezette media event.
Shiitake
Gunter - ik ben een pain in the ass - Pauli (zie afbeelding 2) mocht als spreker de spits afbijten. De Belgische in Hong Kong wonende Pauli geeft leiding aan Zeri. Een organisatie van circa 3.000 wetenschappers die in een open source hun ideeën betreffende duurzaamheid delen met de wereld. Steekwoorden in zijn presentatie waren: innovatie, social capital en inspiration met als leidende draad cash flow.
Pauli toonde een aantal indrukwekkende voorbeelden van Zeri zoals drinkwater dat door gebruik van een Vortex wordt gezuiverd van bacteriën en vuil, glas dat wordt hergebruikt als dakmodules voor de bouw en de bekendere Franse studie voor windmolens in hoogspanningsmasten.
Pauli had ook nog slecht nieuws voor de vegetariërs en/of Shiitake-liefhebbers. Deze paddestoel gedijt namelijk het best op tropisch hardhout, wat dan ook in grote hoeveelheden wordt gekapt voor de teelt. Stoppen met eten dus. Ik kan een pain in the ass zijn, liet hij het publiek fijntjes weten.
Ik ga liever zeilen
Vervolgens was het de beurt aan Maaike Witteveen en Cassandra van de Berg om de Nationale Denktank onder de aandacht te brengen. Presentatrice Elsemieke Havenga vond het vooral leuk om in te gaan op de jeugdige leeftijd van beide dames en dat werd dan ook een obligaat praatje over energiebesparing. Jammer dat er niet meer aandacht was voor de initiatieven van de Nationale Denktank.
Hierna mocht de graag geziene gast Wubbo Ockels zijn wijze visie met het publiek delen. Ockels- natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar - bleek echter met zijn duurzame zeilschip ergens in de wateren rondom Amsterdam te dobberen. 'Wubbo speelde blijkbaar liever met zijn allerlaatste speeltje dan dat hij de wereld verbetert', was de wat sarcastische conclusie van een van de aanwezigen.
Na een kort filmpje van de documentaire 'Here comes the sun' van documentairemaker Rob van Hattum en een bijbehorend kort interview, was het dan toch echt de beurt aan Anne-Marie Rakhorst zelf. Zoals gebruikelijk deed Anne (voor de intimi) dit met een naïeve bevlogenheid die zo aanstekelijk werkt dat de toehoorders bij wijze van spreken direct bij thuiskomst zonnepanelen op het dak gaan leggen of op zijn minst haar nieuwe boek gaan bestellen. (zie afbeelding 3)
Uitreiking eerste exemplaar
Toen was het grote moment aangebroken. Er kwam een zingende ballerina aanrollen met een discoshow (van led-verlichting) onder haar tutu. Onder het zingen van een aria (zie afbeelding 5) reed ze twee keer het gangpad op en neer om vervolgens het eerste exemplaar uit te reiken aan Anne-Marie. Die reikte dan eindelijk het exemplaar uit aan Burgemeester Van der Laan (zie afbeelding 1).
Van der Laan kon nog net zijn stem verheffen vanwege alle Sail-toespraken, maar gaf uit de losse pols een prachtige speech (zie afbeelding 4). Hij verbaasde vriend en vijand door zich als een voorstander van duurzaamheid uit te spreken met de belofte dat Amsterdam de handschoen op gaat pakken en zaken gaat verbeteren. Woorden die hij als minister helaas nooit waar heeft gemaakt, maar die tweede kans wordt hem graag gegund.
Toen werd het toch echt tijd voor een glaasje champagne en met de mooie woorden van Van der Laan nog nagalmend in het achterhoofd en onder de zwoele saxofoon melodieën van professor Han Brezet (afbeelding 6) werd een mooie punt achter deze geslaagde boekpresentatie gezet.
Hé... was dat niet met dat gebruinde hoofd, die malle schipperspet en te korte zeilbroek de enige echte Wubbo Ockels die zich daar in al het feestgedruis bewoog? Waagde hij nu zelfs een dansje met Anne-Marie? Het was duidelijk tijd om naar huis te gaan.
Boek bestellen Nieuwe Energie
Tekst: Gerard Vos
Filmpje: