Schaalsprong als nationaal project

Almere draagt de Schaalsprong - de groei tot de vijfde stad van Nederland - voor als nationaal project, dat een plaats moet krijgen in het nieuwe regeerakkoord.

Dat liet het Almeerse college van Burgemeester en Wethoudersweten in een open brief aan informateur Ivo Opstelten.

Het college is enthousiast over de beoogde samenvoeging van de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat in één ministerie van Ruimte, maar roept tegelijkertijd op tot radicalere keuzes. “Zorg dat Natuurbeheer ook onderdeel wordt van dat nieuwe ministerie, bouw de tijdelijke crisis- en herstelwet om tot een permanente Wet op de Leefomgeving, en benoem de belangrijkste gebiedsontwikkelingen expliciet in het coalitieakkoord”, zegt Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling.

Toekomst Ruimtelijk Inrichting

Almere stelt zich kandidaat als één van deze ‘nationale projecten’. “Als dat gebeurt, ontstaat voor Almere eindelijk zicht op een goede verbinding tussen het oude en nieuwe land.” Het college schrijft de brief naar aanleiding van berichtgeving over een fusie tussen de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. Almere juicht deze ontwikkeling toe, maar wil enkele stappen verder gaan.

“Het toekomstige regeerakkoord wint aan kracht wanneer het nieuwe kabinet zich uitspreekt over de toekomstige ruimtelijke inrichting van ons land. Daar hoort bij dat alle departementen die betrokken zijn bij onze ruimtelijke ordening - dus ook Natuurbeheer - worden gebundeld in één ministerie Ruimte, dat een nieuwe Wet op de Leefomgeving wordt ingevoerd, en dat deze besluiten worden gekoppeld aan een nationale prioriteitstelling”, zo luidt de brief.

Grens overstijgend
Almere ziet een hoofdrol voor zichzelf weggelegd in het nieuwe ruimtelijke ordeningsbeleid. “Voor de Schaalsprong van Almere zal deze nieuwe werkwijze direct effect hebben”, meent Duivesteijn, “juist omdat sprake is van een project dat de grenzen van één departement ver overstijgt. De groei van Almere is een schakelproject in de noordelijke Randstad, en is bepalend voor tal van andere ontwikkelingen in het gebied.”

De Schaalsprong hangt nauw samen met een ecologische impuls van het Markermeer en IJmeer en met investeringen in de kwaliteit en capaciteit van regionale verbindingen, waaronder de IJmeerlijn - de directe verbinding tussen Almere en Amsterdam. De gemeente vindt het dan ook van belang dat de Schaalsprong als nationaal project wordt erkend en verankerd in het regeerakkoord.

Duivesteijn: “Als de Schaalsprong wordt gedragen door de nieuwe regering, wordt geborgd dat alle tijd, alle energie en iedere euro die in het project worden geïnvesteerd, ook rendabel zullen zijn.”

Bron: Architectenweb

Deel dit artikel

permalink