Noxite dak pakt luchtvervuiling aan en bespaart CO2
Icopal uit Groningen heeft afgelopen maand met Noxite een nieuwe dakbedekking op de Nederlandse markt gebracht die de lucht zuivert van giftige NOx-deeltjes die schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarnaast is de nieuwe dakbedekking gemaakt van volledig recyclede oude bitumen.
Dat spaart heel veel CO2 tijdens de productie. Onlangs kreeg Schiphol als eerste bedrijf van Nederland de beschikking over een Noxite dak. Dagelijks worden er vele giftige, luchtvervuilende NOx deeltjes uitgestoten die slecht zijn voor onze gezondheid en aarde.
NOx deeltjes zijn stikstofoxiden die als restproduct vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen door huishoudens, verkeer en industrie. NOx is één van de zes broeikasgassen, een belangrijk reden voor het ontstaan van zure regen en NOx lijkt bovendien een rol te spelen bij het ontstaan van luchtwegproblemen, zoals astma.
De Noxite dakbedekking zet vervuilende stoffen zoals NOx onder invloed van zonlicht om in onschadelijke restproducten (nitraten) die door de regen worden weggespoeld. Het luchtreinigende effect dat hierdoor ontstaat, blijft gedurende de gehele levensduur van het dakmembraan intact. Een Noxite dak van 1.000 vierkante meter kan elk jaar 52 miljoen kubieke meter vervuilde lucht volledig zuiveren.
De dakbedekking is opgebouwd uit het Bielso membraan; een bitumineuze dakbedekking afgedekt met een beschermlaag van titaniumdioxide. Noxite is geschikt voor alle soorten dakconstructies en -toepassingen; plat en hellend, nieuwbouw en renovatie.
Over Noxite
Noxite is één van de Eco-Activ oplossingen van Icopal. Onder deze naam brengt Icopal haar innovatieve, duurzame producten op de markt waarmee daken een positieve bijdrage kunnen leveren aan de milieu- en klimaatproblematiek.
Meer informatie: www.noxite.nl
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Hoeveel NOx per m2 neemt dit materiaal op? En hoeveel m2 hebben we nodig om de dagelijkse uitstoot door de mens van NOx op te nemen?
Ik vond het zelf wel een interessante vraag, dus even het één en ander opgezocht: Volgens VROM mag Nederland in 2010 niet meer dan 260 kiloton NOx uitstoten. Als we uitgaan van een gemiddelde concentratie NOx van 20µg/m² dan kan 10.000m² Noxite 3,995 kg per jaar omzetten. We hebben dus in Nederland zo'n 650.000 km² Noxite nodig voor alle NOx die we per jaar uitstoten. Ongeveer 15 keer de oppervlakte van Nederland.
Het lijkt onmogelijk om alle NOx die we uitstoten op te ruimen maar je moet vooraanbeginnen om alles weg te werken, technieken worden alleen verbeterd als je er mee werkt. sucses dus met het in de markt zetten van dit product.